Prof. Dr. Hayrettin Kılıç: “Japonya’daki nükleer felaket Çernobil’den daha büyük”

94,9 Açık Radyo'da yayınlanan Açık Yeşil 'de bu sabah Prof. Hayrettin Kılıç'la Japonya'daki nükleer felaketi konuştuk. Kılıç'a göre yaşanan felaket Çernobil'den daha büyük ve sonuç giderek daha da ağırlaşıyor.

94,9 Açık Radyo’da yayınlanan Açık Yeşil’de dün sabah Ömer Madra’ya birlikte Prof. Hayrettin Kılıç’la konuştuk ve Japonya’daki nükleer felaketle ilgili bilinmeyenleri dinledik. Programın kaydını dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Programda Hayrettin Kılıç Japonya’daki kazayla ilgili olarak nükleerci profesörlerin ve hükümet yetkililerinin  sürekli dezinformasyon yaptığından söz etti. Kılıç’a göre yaşanan felaket Çernobil’den daha büyük ve sonuç giderek ağırlaşıyor.

Kılıç’ın verdiği bilgiye göre Japonya’daki reaktörlerde meydana gelen hidrojen patlamaları sonucunda reaktörde sıkışan radyoaktif gazlar atmosfere salınıyor. Oysa örneğin Prof. Osman Kemal Kadiroğlu hidrojen patlaması zararsız diyerek halkı yanıltıyor.

Kılıç “Bu reaktörler eski model diyorlar. Bir nükleer reaktör istediği kadar yeni olsun, hepsinde suyla soğutma sistemi aynıdır ve kazalar soğutma sistemini çalıştıran pompaların devreden çıkmasıyla oluyor” diyor. Bir rekatör günde 4 milyar litre suya soğutuluyor ve pompalar devre dışı kalınca taşıma suyla çekirdek erimesi olan bu reaktörleri soğutmak mümkün değil: ” Bu sabah itibariyle artık dışarıdan suyla soğutmaya çalışacaklar ama bu da işe yaramıyor. Eğer buradaki işçileri de çektilerse maalesef oturup bekleyeceğiz.”

Hayrettin Kılıç “şu anda ne yazık ki Türkiye’deki nükleerciler hala bu kaza seviye 4 diyor. Bana sorarsanız Japonya’daki kazanın uluslararası seviyelerle ilgisi yok” diyor: “Patlayan 3 numaralı reaktör MOX yakıtıyla çalışıyordu, bu da uranyumla plutonyum 239’un karışık olduğu bir yakıt. Bu durumu tamamen değiştiriyor. Bence bu santralda meydana gelen kaza 7’nin üzerindedir ve Çernobil’den daha büyük bir kazadır”.

Kılıç’a göre kazada santralda çalışanlardan 70-80 kişi öldü, onu da açıklamıyorlar.

Dün yangın çıkan 4 numaralı reaktörde ise reaktör çalışmadığı için yakıt çubuğu olmadığını, ama atık havuzundaki suyun buharlaştığını söyleyen Prof. Hayrettin Kılıç bu atık havuzundaki eski yakıt çubuklarının alev almasıyla yangın çıktığını ve buradaki radyoaktif gazların da atmosfere yayıldığını, hızla yayılan radyasyon bulutlarının şu anda Alaska’ya yaklaşmak üzere olduğunu anlatıyor.

Hayrettin Kılıç’la yaptığımız söyleşiyi buradan dinleyebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

Ümit Şahin
Ümit Şahinhttp://umitsahin.blogspot.com/
Yeşil Gazete’de iklim değişikliği başta olmak üzere ekoloji ve yeşil politika alanlarında yazar ve editör. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışan Ümit Şahin 1991’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Halk Sağlığı doktorası yaptı, Çevre Sağlığı alanında yoğunlaştı. Çevre İçin Hekimler Derneği, Üç Ekoloji dergisi ve Yeşiller Partisi’nin kurucularındandır. Bir dönem Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü yaptı, yeşil politika ve ekoloji üzerine seminerler düzenledi. Halen Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil’i hazırlayıp sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

Aktivistler ‘nükleer genişlemeye’ karşı uluslararası ortak yanıt için buluşuyor

Nükleersiz Asya Platformu bileşenleri, iklim değişikliğine bir yanıt olarak nükleer enerjinin öne çıkarılmasına karşı uluslararası bir webinarda buluşacak.

Karaburun Koruma Alanı’nda tarım alanları üzerine bir GES girişimi daha

İzmir Karaburun'da tarım alanları ve meraların, kentsel ve doğal sit alanlarının üzerine yapılmak istenen GES için yeni bir süreç başlatıldı. Bölge halkı ve çevre örgütleri tepkili.

Almanya’da rekor rüzgar ve güneş enerjisi, fosil yakıtları geride bıraktı

Almanya, 2023'ün aynı döneminde yüzde 40 olan elektriğinin yüzde 45'ini 2024'ün ilk dokuz ayında güneş ve rüzgardan elde ederek rekor kırdı.

EN ÇOK OKUNANLAR