Yangının termik santrale ulaşmasının sağlığa etkisi: Hem kronik hem akut etkileri olabilir

Santraldeki yangın tamamen sönümlenene kadar hem hava kirletici gazlar hem sera gazı emisyonu yaymaya devam edeceğini söyleyen Funda Gacar, 'Bunun uzun vadeli etkilerini önümüzdeki günlerde, haftalarda göreceğiz' dedi.

Muğla’nın Milas ilçesinin kıyılarında başlayan orman yangını, Ören’deki Kemerköy Termik Santrali‘ni de sarması dün akşamdan beri büyük panik yarattı.

Yangının termik santrale ulaşmasının insan sağlığına olan olası etkileri konusunda ilgili Yeşil Gazete’ye açıklamalarda bulunan  HEAL-Sağlık ve Çevre Birliği sağlık ve enerji politikaları danışmanı Funda Gacal, imkan varsa insanların bölgeyi terk etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

‘Santral çalışıyordu’

Santralin üç ünitesinin de çalışır durumda olduğunu kaydeden Gacal, muhtemelen birkaç gün içerisinde santralin yeniden devreye gireceğini de özellikle vurguladı.

“Bu santraller yangınlar esnasında çalıştırıldı mı?” diye soran Gacal, salı günü akşam saat 22.00’ye kadar, dün de akşam saatlerine kadar santralin çalıştırıldığını ifade etti.

‘Akut solunum yolu hastalıklarına yol açabilir’

Santralden salınan gazlarla ilgili bilgi veren Funda Gacal, gazların verebileceği zararlarla ilgili de şunları söyledi:

Orada partikül madde, toz, azot oksitler, kükürt oksitler, ozon gibi farklı kirleticiler var.

Bu partikül maddeler doğrudan kanda emilebilir, doğrudan akciğerlerde emilebilir. Akut solunum yolu hastalıklarına yol açabilir.

Bu kirleticilerin hem kronik hem akut sağlık etkileri farklı. Yani kükürt dioksit o bölgedeki insanların akut olarak solunum yollarını etkilerken, uzun süreli toza maruz kalmak damarlarda tıkanma gibi dolaşım sistemi bozukluklarına neden olabilir.”

‘Mümkünse rüzgar yönünün tersine gidin’

Panik yapmamak gerektiğine vurgu yapan Funda Gacar, bölgede yaşayanlara şu tavsiyelerde bulundu:

Eğer imkanınız varsa, risk grubu altındaysanız, hamileyseniz, herhangi bir kronik rahatsızlığınız varsa, 65 yaşın üzerindeyseniz mümkünse rüzgar yönünün tersine gitmeleri iyi olur.

Eğer ki yoksa  evdelerse kapı, pencerenin kapalı tutulması gerekir. Dışarıdalarsa da karbon filtreli maske takılmalı.”

‘Aktif karbonlu maske dağıtılmalı’

Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda bölgeye yakın evlere aktif karbonlu maske dağıtılması gerektiğini kaydetti ve şu açıklamalarda bulundu:

Termik santralden salımlanan kirleticilerin hakim olduğu bölgelerde evlere aktif karbonlu maske dağıtılmalı, vatandaşın dışarı çıkması kesinlikle yasaklanmalı. Pencereler kesinlikle sıkı sıkı kapalı olmalı.”

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR