Ekolojiİklim KriziManşet

Yangında en uzun gece: Termik santrali alevler sardı, mahalleler boşaltıldı

0

Muğla‘nın Milas ilçesinin kıyılarında başlayan orman yangını, Ören‘deki Kemerköy Termik Santrali‘ne sıçradı.

Sirenlerin çalıştırıldığı santralde işçiler tahliye edilmeye başlandı. Muğla Valiliği ise Ören ve çevresindeki mahalleler Alatepe, Kultak, Pınar, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler, Bağdamları ve Karacaağaç’ta tahliye kararı verdi.

TOMA’lar terk edildi

Bölge halkının günlerdir yangının termik santrale ulaşmasına yönelik endişelerini paylaşıyor ve yardım çağrısında bulunuyordu. Termik santral yetkilileri ise “gerekli tüm önlemlerin alındığını ve endişe edilecek bir şey olmadığını” belirtiyordu.

Ancak yangın dün 16.54 itibariyle termik santralin arka tarafına kadar ulaşmış, yangına havadan ve karadan müdahale başlatılmıştı.

Alevlerin termik santral içerisine kadar ulaşmasıyla birlikte yangına müdahale etmek için alanda bulunan TOMA’lar dahi terk edilmek durumunda kalındı.

Santralde patlamalar

Alevlere teslim olan santralden aralıklar halinde patlama sesleri de yükseldi.

Makina Mühendisleri Odası Enerji Komisyonu üyesi Orhan Aytaç, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada Kemerköy Termik Santrali’nde yanıcı ve patlayıcı özellikte hidrojen, fuel oil, bakım yağı ve tonlarca kömür olduğunu söylemişti.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, tahliyelere ilişkin yaptığı açıklamada “Toplanma yerlerimiz Milas Şehir Stadyumu ve Koru Yüksel Çağlar İlkokuludur. Tahliye için Kultak, Alatepe ve Pinar, Dereköy yol istikametleri kullanılabilir. Bunlar araçlarıyla gidecek hemşerilerimiz içindir. Aracı olmayan değerli hemşerilerimiz için de Ören Marina’da 1500 kişilik bir çıkarma gemisi hazır beklemektedir” dedi.

Çıkarma gemileriyle tahliye

Milli Savunma Bakanlığı, bölgedeki insanların çıkarma gemileriyle emniyetli bölgelere tahliye edildiğini açıkladı.

Paylaşımda “Muğla’nın Milas ilçesindeki orman yangınının bölgedeki termik santraline yaklaşması üzerine, iskelede toplanan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait çıkarma gemilerimizle emniyetli bölgelere tahliye ediliyor” denildi.

Yol kapatıldı

Gecenin ilerleyen saatlerinde Milas- Ören istikametindeki yol yangın nedeniyle Beçin Mahallesi’nden itibaren kapatıldı.

Ekipler yalnızca görevlilerin geçişine izin verdi. Tahliyelerin gerçekleştiği yol ise trafiğe açık olarak tutuldu.

Birçok TOMA, yangın söndürme çalışmalarına destek olmak amacıyla Ören istikametinde ilerledi.

 

Yolun pois ve jandarma nedeniyle trafiğe kapatılması nedeniyle Kemerköy sınırına kadar ilerleyebilen Yeşil Gazete muhabiri Metin Yoksu bu mevkide yangınla ilgili son durumu paylaştı.

Yoksu, “Buranın aşağısına gidemiyoruz çünkü ateş her an diğer tarafa sıçrayabilir ve tahliye yolunda sıkıntı yaratabilir” ifadelerini kullandı.

DHA sabah saatleri yaptığı bir paylaşımda yangının sabaha karşı kontrol altına alındığını duyurdu.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.