Oy kullanmak için ikamet edilen yerde en az üç ay oturma şartı getiriliyor

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa değişikliği taslağında, muhtarlıklarla ilgili kriterlerin değiştirilmesi için hükümler de bulunuyor.

Hükümetin yerel yönetimler ve seçimlerle ilgili yasa değişikliğine hazırlandığı öğrenilirken, hazırlanan yeni yasa değişikliğine göre, seçmen kütüğü, muhtar seçimleri ve muhtarların sorumluluklarında eklemeler ve değişiklikler yapılacak.

Edinilen bilgilere göre, yasa değişikliği taslağında oy kullanmak için de ikamet edilen yerde en az üç ay oturulma, muhtar ve heyetler için “önceden adaylık” şartı getirilecek.

Taslakta neler var?

Hürriyet‘ten Nurcan Babacan‘ın haberine göre, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve tartışmaya açılan taslak, daha çok muhtarlıklarla ilgili kriterlerin değiştirilmesine yönelik hükümler içeriyor. Taslakta, seçmen kütükleri ve büyükşehir belediyelerinin çalışma esaslarına ilişkin de düzenlemeler var.

Taslağa göre, “Köy ve mahalledeki seçmenlerin oy kullanabilmesi için seçim başlangıç tarihi itibariyle en az üç aydan beri o köy veya mahallede oturma şartı” aranacak.

‘Önceden adaylık başvurusu’ getirilecek

Muhtar ve köy ihtiyar meclis üyelikleri için getirilecek olan “önceden adaylık başvurusu”na göre, kişiler il seçim kurullarına başvuracak ve kanunlarda aranan şartlara uyup uymadığına bakılacak.

Söz konusu inceleme önceden yapılmadığı için, daha sonra yapılan itirazlarda muhtarlıkların düşürülme konusu Yüksek Seçim Kurulu‘nun (YSK) önüne geliyordu.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda da değişiklik

Yasa değişikliği taslağında, Büyükşehir Belediyesi Kanunu‘nda da değişikliğe gidilmesi planlanıyor.

“Büyükşehir belediyeleri, altyapı ve ulaşım hizmetleri, tarım ve hayvancılığın desteklenmesi, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi, sosyal hizmet ve yardım, gençlik ve spor, mesleki eğitim ve beceri kursları ile yaşlılar, engelliler, kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik sosyal ve kültürel hizmetler” konularında kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alanlarda bulunan yerlere öncelik verilecek.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR