EmekManşetTürkiye

Hendek’teki havai fişek patlamasında patron yine işçileri suçladı: Sabotaj var

0

Sakarya Hendek’te Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda yedi işçinin hayatını kaybettiği, 128 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu beşi tutuklu yedi sanığın yargılandığı davaya Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Evrensel‘den Hasret Gültekin Kozan’ın aktardığına göre, bugünkü ikinci duruşmada sanıklar savunma yaptı. Fabrika sahibinin oğlu tutuklu sanık Yaşar Coşkun ilk duruşmadaki savunmasına benzer bir şekilde yine mağdur olan kişinin kendisi olduğunu iddia etti. Fabrikanın mevzuata uygun olduğunu, patlamanın sabotaj sonucu gerçekleştiğini iddia eden Coşkun haklarında ‘yalan yanlış’ haberler yapıldığını söyledi: 

Kaçak yapıları kabul etti, sabotaj iddiasını yineledi

“Türkiye’de patlayıcı madde yapmak kolay değildir. Tüzüğe ve Avrupa standartlarına uygun olarak bu işi yaptık. Sanki bizim orada her gün kaza oluyormuş gibi lanse edildi. Bana sanki teröristmişim gibi davranıldı. Ben saygın bir iş adamıyım. Ne kadar düzenli olduğumuzu Türkiye’de herkes bilir, iş kolumuzda da dünyaca tanınırız.”

Patlama olduğunda kendisinin de fabrikadaa olduğunu söyleyen ve sabotaj iddiasını yineleyen Coşkun, “Ben nerede ne zaman patlama olacağını bilirim. İlk günden beri bunun sabotaj olduğunu savunuyorum. Sanki uzaktan bir kumanda ile kurulmuş, patlatılmış” dedi. 

İddianameyi kabul etmediğini söyleyen Yaşar Coşkun, fabrikada üç tane kaçak yapı olduğunu da itiraf etti, ruhsat almadıklarını ama almak için başvuracaklarını söyledi: 

“Doğrudur 3 tane kaçak yapı var. Tehlikeyi azaltmak için o binaları yaptık. İnşaat ruhsatı yok ancak ruhsat alacaktık. Raporlar abartılı hazırlanmış. 30 metre kare kaçak yapımız var, onun dışında her yer mevzuata uygun.”

‘İşçiyle muhatap olmayız’

Sürekli denetlendiklerini öne süren Yaşar Coşkun işçilere baskı yaptıkları iddasını da reddetti: ” Üretimin standardı var. 30 yıl önce neyse şimdi de öyle, işçilerin çalışması standart düzeydedir. İşçi ile muhatap olmayız biz, onları sıkıştırdığımız da yok. İşçilere yanmaz kıyafet ve antistatik verilmediği söyleniyor. Her bölümün ayrı kıyafeti vardır, herkese verilmez tabii. Fabrikada kendi kafamıza göre bir şey yapamayız.”

Coşkun, tutuklanmış olmasa mağduriyetleri gidereceğini de iddia ederek, “En büyük mağdur benim burada. İşçi arkadaşlar da verdikleri ifadelerde biraz daha dikkatli olsunlar bu nedenle. Havai fişeği Türkiye’ye biz tanıttık, Sakarya’nın bir değeriyiz biz. İşçilere bizlerin nasıl kişiler olduğumuzu sormanızı isterim” dedi.

Bakanlık denetimi haber veriyormuş

Mahkeme Başkanı’nın “Denetimlerin öncesinde haberiniz olduğu, ortamı düzenlediğiniz iddialarına dair ne söyleyeceksiniz?” sorusuna karşılık Yaşar Coşkun denetim öncesinde haberdar edildiklerini de itiraf ederek “Çalışma Bakanlığı’ndan gelindiğinde arıyorlardı. ‘Bu evrakları hazırlayın, haftaya geleceğiz’ diyorlardı” diye konuştu.

Duruşması öncesinde de olayda hayatını kaybedenlerin yakınları adliye önünde “Hendek için adalet” yazılı pankart taşıyarak bir basın açıklaması yaptı. Ailelere CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da destek verdi.

Ne olmuştu?

Sakarya Hendek’te 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020’de saat bir patlama yaşanmış, patlama çevre şehirlerden de hissedilmişti. Faciada yedi kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi de yaralanmıştı.

Patlamaya ilişkin daha sonra gözaltına alınan aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu beş kişi tutuklandı. 

İddianamede, sanıkların “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. 

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.