ManşetTürkiye

Kaydedilen sıcaklık rekorlarının ardından Batı Karadeniz’i sel vurdu

0

Aşırı sıcak rekorlarının kırıldığı bir haftanın ardından Türkiye’nin Batı Karadeniz bölgesinde aşırı yağış sonrası sel ve heyelan meydana geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından ‘turuncu’ kod verilen Zonguldak, Bartın, Sakarya, Düzce ve Bolu’da aşırı yağış sonrası oluşan sel ve heyelan nedeniyle evleri, iş yerlerini, yolları sular bastı, araçlarda hasar meydana geldi. Sel ve heyelan sonrası temizlik çalışmaları hala sürüyor.

Dün (9 Temmuz) akşam saatlerinde Sakarya’nın Karasu ilçesine bağlı Darıçayırı mahallesinin içinden geçen dere taştı. Mahalle merkezi sularla doldu. Mahalledeki iş yerleri ve evleri su bastı. Mahsur kalan vatandaşlar, traktör ve iş makineleri yardımı ile güvenli yerlere taşındı.

‣Dünyada bazı hava olayları, iklim krizinde endişe verici döneme girildiğini gösteriyor
En sıcak Haziran’ın ardından en sıcak Temmuz tahmini: İklim değişikliği kontrolden çıktı
Copernicus: Dünya, kaydedilen en sıcak haziran ayını geride bıraktı
Milyonlarca yılın sıcaklık rekoru kırıldı: Bu normal bir anomali, yanmaya devam edeceğiz

Vatandaş selle denize dökülen odunları kesip evine götürdü

DHA‘nın aktardığına göre; Düzce’de ise Akçakoca’da sel nedeniyle çay ve derelerin taşıdığı ağaç dalları, kalas, palet ve odunlar denize döküldü, dalgaların etkisiyle kıyıya vurdu. Akçakoca sahillerinde dalgalar altı metre yüksekliğe ulaştı.

MTA Plajı’na gelen vatandaşlar, sahile vuran odunları topladı. Bazı kişiler elektrikli testere ile odunları keserek evlerine götürdü.

Düzce’de sel nedeniyle Konuralp mahallesi Melen Deresi kenarında bulunan beton santralinde, aralarında Konuralp eski belde Belediye Başkanı İbrahim Aykut‘un da bulunduğu altı kişi mahsur kaldı. Aykut ve santralde çalışan beş işçi AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı.

Su basan ahırdan ineğini kendi çabasıyla kurtardı

Akyazı köyünde bir kişi su basan ahırında mahsur kalan ineğini kendi imkanlarıyla kurtardı.

İnsan boyuna ulaşan sel suyunun içine giren kişi, ineğini alarak suyun dışına çıkardı.

Akınlar mahallesi Küçük Sanayi Sitesi alt geçidinde Melen Çayı‘nın taşmasıyla sular aniden yükselince alt geçit suyla doldu. Bir sürücü, eşi ve yanında bulunan bir yakını, hafif ticari aracın içinde mahsur kaldı.

Etraftaki vatandaşların fark etmesi ile mahsur kalan aile, araçtan çıkarılıp güvenli bir yere alındı. Hafif ticari araç ise daha sonra çekiciyle bulunduğu yerden kaldırıldı.

Ev sel sularına kapıldı

Beyköy Beldesi’nde de Uğur Suyu Deresi kenarında bulunan tek katlı bir ev ise yıkılarak sel sularına kapıldı. Daha önce alınan tedbirler kapsamında tahliye edilen, içinde kimsenin olmadığı ev bir anda yerle bir olup sularla sürüklendi.

TEM Otoyolu’nda heyelan

TEM Otoyolu’nun Bolu Dağı kesiminde etkili olan sağanak nedeniyle heyelan meydana geldi.

Heyelan sebebiyle üç araçta maddi hasar oluştu. Hasar gören araçlar, çekici yardımıyla yoldan kaldırıldı.

Heyelan nedeniyle TEM Otoyolu’nun Bolu Dağı Tüneli‘ni de kapsayan bölümünün İstanbul istikameti trafiğe kapatıldı. Karayolları ekipleri yolu açmak için çalışma başlattı.

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Yoğun yağıştan dolayı Bolu Dağı Tüneli’nden sonra TEM Otoyolu’nda da meydana gelen heyelan sebebiyle Ankara – İstanbul yönü trafiğe kapanmıştır. Ankara’dan İstanbul’a giden sürücülerimiz Abant gişelerinden D-100’e yönelmiş ve o güzergâhta yoğun bir trafik oluşmuştur” ifadelerini kullandı.

Zonguldak’ta sağanak; dereler taştı, heyelan oldu

Zonguldak’ta etkili olan yağışla birlikte İstanbul karayolunda heyelanlar meydana geldi. Anayol, heyelanlar ile birlikte tamamen kapanırken ulaşım akşam saatlerinde servis yolundan kontrollü bir şekilde yapılmaya başlandı.

Alaplı ilçesinde etkili olan sağanak, ilçede yaşamı olumsuz etkiledi. Sağanak nedeniyle debisi yükselen Alaplı Çayı’nın bir bölümü taştı. Kapalı pazaryeri yolu taşma nedeniyle trafiğe kapanırken geçen yıl yaşanan sel felaketinde hasar gören Çatak köprüsü ulaşıma kapandı. Vatandaşlar araçlarıyla köprüden geçemeyince, yürüyerek karşıya geçmek istedi. Çökme tehlikesi bulunan köprüden vatandaşlar sorunsuz şekilde karşıya geçse de çevrede bulunanlar yayalara tepki gösterdi.

Bartın’da sağanak; dereler taştı, mahsur kalanlar kurtarıldı

Bartın kent merkezinden geçen Bartın Irmağı‘nda su seviyesi yükseldi.

Kozcağız Beldesi’nden ve Ulus ilçesi ile Arıt bölgelerinden gelen sel suları, kemerköprü meydanında yaklaşık 15 metre yükseldi.

Birçok işyeri, sel suları nedeniyle sular altında kaldı. Ekipler bölgede güvenlik çemberi oluşturarak, araçların ve yayaların geçişine kapattı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.