2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşet

Marmara Depremi’nin 24’üncü yıldönümü: Ne acılar dindi ne ders çıkarıldı

0
Marmara Depremi sonrasında çekilmiş bir kare. - Kaynak: AA

17 Ağustos 1999 tarihinde Kocaeli/Gölcük merkez üssünde yaşanan 7.4 büyüklüğündeki depremin 24’üncü yıldönümünde onca yılın geçmesine rağmen alınmayan dersler yine gündemdeydi. 6 Şubat Maraş depremlerinde Türkiye’nin 11 ilinde yaşanan yıkım zaten deprem için herhangi bir hazırlığın olmadığını göstermişti. Sivil toplum örgütleri, meslek odaları gibi kuruluşlar tarafından yine depreme karşı alınmayan tedbirlere dikkat çeken açıklamalar yapıldı. 17 Ağustos’tan 6 Şubat Maraş depremlerine değin hükümet tarafından alınmayan önlemler ve bundan sonra, böylesine büyük bir acı yaşanmaması için, alınması gereken tedbirler dile getirildi. Depremzedeler ise yitirdiklerini andı.

Marmara Depremi sonrasında çekilmiş bir kare. – Kaynak: AA

Acı tablonun nedeni bilime ve mühendisliğe kulaklarını tıkayan anlayış

İnşaat Mühendisleri Odası’nca yapılan açıklamada Marmara ve Kahramanmaraş depremlerinden sonra toplum hafızasının yetersizliğinden iktidarın zihniyet problemine kadar birçok konuya dikkat çekildi.

Afete hazırlanma ve kaçak yapılaşmaya karşı alınması gereken önlemlere dikkat çekilen bildiride, depremin sonucunda ortaya çıkan acı tablonun bir anlayış problemi olduğu ifade edildi:

“Ortaya çıkan can ve mal kayıplarının nedeni olarak depremlerin büyüklüklerine vurgu yapılması, şimdiye kadar çoktan alınması gereken önlemleri almayan, bilime ve mühendisliğe kulaklarını tıkayan anlayışın sığındığı bahaneden öte bir anlam ifade etmemektedir.”

Marmara Depremi sonrasında çekilmiş bir kare. – Kaynak: AA

Naci Görür’den uyarı: İstanbul depreme hazırlandı mı..? Hayır

Öte yandan İstanbul için oldukça ciddi deprem beklentileri bulunuyor. Büyük İstanbul depremi beklentisi birçok insanı şimdiden İstanbul’dan göç etmek zorunda bırakırken, kimilerini de başka bölgelerde ev arayışına çıkmaya zorluyor.

DHA‘da yer alan habere göre ise 17 Ağustos depreminin ardından yapılan araştırmaya dikkat çeken ve zamanın daraldığını hatırlatan Prof. Dr. Naci Görür, minimum 7 üzerinde bir depremin olacağını ve afet yönetiminin İstanbul’daki ekip ile mümkün olamayacağını söylüyor.

Marmara Depremi sonrasında çekilmiş bir kare. – Kaynak: AA

Görür, acilen depreme karşı hazırlıklı olunması konusunda uyarılarda bulunuyor.

Prof. Dr. Naci Görür, ABD’li jeofizikçi Tom Parsons’un 2004 yılında, depremin zamanlaması ile ilgili yaptığı çalışmayı hatırlatarak, “1999 depremlerinde ben, Marmara Denizi’nde bütün araştırmaları yapan ekibin Türk tarafının başkanı olarak görev yaptım. Orada denizde bütün araştırmaları biz yaptık. Bu araştırmalar da böyle devlet desteğiyle olmadı. Biz bilim dünyasının desteğiyle Avrupa Birliği fonlarıyla bu projeleri yaptık.”

“Teknik üniversitede bir avuç insan olarak bunu yaptık” diyen Görür, “Dolayısıyla 99 depremlerinden sonra işte alarmı verdik. Marmara’ya gelebilecek tehlikeyi anlattık, nasıl olacağını nelerin beklenebileceği, yazıldı, çizildi, konuşuldu. Alarm da verdik, yerel yönetimleri, halkı, merkez yönetimini de uyardık. Ama bu yapılanlar ne kadar, yeterli mi? İstanbul depreme hazırlandı mı dersen, hayır” ifadelerini kullanıyor.

Marmara Depremi sonrasında çekilmiş bir kare. – Kaynak: AA

Prof. Dr. Naci Görür, depremin ardından İstanbul’a dışarıdan destek gelmesi gerektiğini ifade ederek, “Olası bir depremde İstanbul kendi kendine yetemez çünkü hastanelerin ne kadar çalışacağı, itfaiyenin ne kadar çalışacağı meçhul. Bir de bu gecekondu mantığıyla gelişmiş, plansız bir kent. Dolayısıyla yani depremde olabilecek yıkım nedeniyle burada ulaşım da olmayabilir veya çok sıkıntılı olabilir. İstanbul’da büyük bir kaos söz konusu olabilir. İnsanların belli bir kısmı göçük altında kalabilir. Onlara ulaşılamayabilir, cankurtaranlar çalışamayabilir” şeklinde konuştu.

Marmara Depremi sonrasında çekilmiş bir kare. – Kaynak: AA

Gölcük, Yalova ve İstanbul’da yitirilenler anıldı

17 Ağustos depreminin merkez üssü Gölcük’ün Kavaklı Sahili’nde yer alan Deprem Anıtı’nın önünde anma gerçekleştirildi. Depremin yaşandığı saat olan 3:02’de saygı duruşunda bulunuldu ve depremde hayatını kaybedenler anıldı.

Yalova’da depremde yaşamını yitiren insanların isimlerinin yazıldığı mermer anıtların önüne çiçekler bırakıldı ve anma etkinliğine gelen vatandaşlar deprem günü çekilen fotoğrafların bulunduğu sergiyi ziyaret etti.

Marmara Depremi sonrasında çekilmiş bir kare. – Kaynak: AA

 ‘Güvensiz yapılarda ölmeyi değil güvenli yapılarda yaşamayı istiyoruz’

Avcılar‘da da hayatını kaybedenler anıldı. Avcılar Kent Konseyi, 17 Ağustos Marmara Depremi’nde hayatını kaybeden 247 kişiyi, ilçenin Marmara Caddesi’nde yer alan Deprem Anıtı önünde andı. Saat 3:02’de halkın ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen törende saygı duruşu yapıldı ve ardından mumlar ve meşaleler yakıldı.  Vatandaşlar ellerinde “Güvensiz yapılarda ölmeyi değil güvenli yapılarda yaşamayı istiyoruz” yazılı pankartla yürüdü.

Marmara Depremi sonrasında çekilmiş bir kare. – Kaynak: AA

 

17 Ağustos’u hatırlamak

17 Ağustos 1999 saat 03:02’de, merkez üssü Kocaeli ilinin Gölcük ilçesi olmak üzere 7.4 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. 45 saniye süren sarsıntının ardından resmi olmayan rakamlara göre 50 bin insan hayatını kaybetti, 100 bin insan ise yaralandı.

İç Anadolu’dan Ege Bölgesi’ne kadar hissedilen depremde Türkiye’nin en önde gelen sanayi ve üretim kapasitesine sahip şehirleri büyük hasar aldı. Çöken 133 bin 683 bina ile yaklaşık 600 bin kişi evsiz kaldı.

Toplumda “Rahşan Affı” olarak bilinen Şartlı Salıverme Yasası’yla birlikte depremde sorumlu tutulan müteahhitlere karşı açılan 2100 davanın 1800’ü kapandı. Geri kalan 300 davanın ise 110’u hakkında ceza kararı çıktı.

Marmara Depremi sonrasında çekilmiş bir kare. – Kaynak: AA

‘Sesimi duyan var mı?’

17 Ağustos Marmara Depremi’nden sonra gerçekleştirilen arama-kurtarma operasyonlarında personel ya da gönüllülerin “Sesimi duyan var mı?” sorusu tüm Türkiye’nin zihnine kazınmış ve depremde yaşanan acıların simgesi haline gelmişti.

Sesimi duyan var mı? Ses yok!

Marmara Depremi sonrasında çekilmiş bir kare. – Kaynak: AA

 

You may also like

Comments

Comments are closed.