DünyaEnerjiİklim KriziManşet

Teksas rafinerilerindeki kesinti tonlarca kirleticinin havaya yayılmasına sebep oldu

0

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Teksas eyaletindeki rafineriler ve petrokimya tesisleri soğuk havadaki üretimi durdurmak için çabalarken gökyüzüne tonlarca kirletici madde saldı.

Teksas’ta en az 20 kişinin ölümüne ve 4 milyondan fazla kişinin elektriksiz kalmasına neden olan rekor düzeydeki soğuk hava doğal gaz ve elektrik üretimini de vurdu ve üretim için gerekli malzemelerde eksiklik yaşattı.

Yaşanan kapanmalar işleme birimlerinin zarar görmesini önlemek için rafinelerin alevlenmesine, gazları yakmasına veya doğrudan salmasına neden oldu. Bu da Teksas’taki gökyüzünü kilometrelerce öteden görünen dumanla kararttı.

‘Cezalandırılmaları gerekiyor’

Sierra Club Ulusal Temiz Hava Ekibi başkanı Jane Williams, “Bu emisyonlar, rafinerilerin olağan emisyonlarını gölgede bırakabilir” ifadelerini kullandı. Williams, yetkililerin bu büyük emisyonların cezasız bir şekilde gerçekleşmesine izin veren politikaları değiştirmesi çağrısında bulundu.

Teksas Çevre Kalitesi Komisyonu’na (TCEQ) sağlanan ön verilere göre, en büyük beş rafineri benzen, karbon monoksit, hidrojen sülfür ve sülfür dioksit dahil yaklaşık 152,000 kilogram kirletici yaydı.

Valero Energy Corp, yayınladığı açıklamada Teksas’taki Port Arthur rafinerisinden 24 saat içinde 34,380 kilogram serbest bıraktığını ve bu durumun hizmet kesintilerinden kaynaklandığını söyledi.

Dört günlük sürede Motiva’nın Port Arthur rafinerisinden kaynaklanan 53,599 kilogram emisyon, şirketin 2019 yılının tamamı için ABD Çevre Koruma Ajansı’na beyan ettiği emisyonun üç katından fazlaydı.

Exxon yaşanan kesintileri sorumlu tuttu

Exxon Mobil ise Baytown Olefins Fabrikası’nın yaklaşık bir ton benzen, 68 ton karbon monoksit saldığını açıklayarak “çoklu işlem birimlerinin ve alev sisteminin güvenli kullanımının” durdurulduğunu belirtti. Exxon, iki Teksas rafinerisinin kapanmasını dondurucu hava ve doğalgaz arzındaki kayıptan kaynaklandığını söyledi.

Savunuculuk grubu Earthworks’ten araştırmacı Sharon Wilson, “insanların maruz kalması için güvenli miktarda benzen olmaması” nedeniyle bu emisyonların endişe verici olduğunu söyledi.

Emisyonların işleri daha da kötüleştirdiğini belirten Wilson, bu durumun ancak tesislerin kışa hazırlanmasıyla önlenebileceğini belirtti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.