Dünyaİklim KriziManşet

Süper Tayfun Mawar, Guam’ı vurdu: El değmemiş ormandaki ağaçlar kürdana döndü

0
Fotoğraf: AP

Mawar Tayfunu dün (24 Mayıs) ABD Pasifik bölgesinde yer alan Guam adasını vurarak büyük yıkıma neden oldu.

Tayfun evlerin çatılarının uçmasına, araçların ters dönmesine ve ağaçların parçalanmasına neden oldu. Fırtına sonrası ise yaklaşık 2 bin 500 kişinin yaşadığı adanın çoğu elektriksiz ve kamu hizmetlerinden yoksun kaldı.

Tayfunun ‘göz duvarı’ olarak nitelenen en yıkıcı bölgesinin geçtiği yerlere, 60 santimetreden fazla yağmur düştü. Adada herhangi bir ölüm veya yaralanma bildirimi yapılmadı.

Hawaii‘nin yaklaşık 6,115 kilometre batısında ve Filipinler‘in başkenti Manila‘nın 1,575 kilometre doğusunda yer alan adanın uluslararası havaalanını su bastı. Tayfun, kıyılardaki mercan resiflerie zarar veren ve evleri sular altında bırakan bir fırtına dalgasını ve dalgaları beraberinde getirdi.

Fotoğraf: AP

Güneş panellerini uçuran ve bir otelin dış duvarının bir kısmını yere indiren tayfun nedeniyle birçok evi su bastı. Guam’ın 87 kilometre kuzeyindeki Rota adasının tamamında da elektrik kesintisi olduğu bildirildi.

‣ Mocha Kasırgası Myanmar’a ulaşırken milyonlarca mülteci yıkıma karşı hazırlanıyor
‣ İklim krizi: Freddy Kasırgası nedeniyle Malavi’de hayatını kaybedenlerin sayısı bini aştı

‘Yıkımın kaldırılması haftalar sürecek’

Associated Press‘in aktardığına göre, Ulusal Hava Durumu Servisi‘nden Meteorolog Landon Aydlett, “Gün, Guam’da oldukça rahatsız edici bir manzarayla başladı. Kapımızdan dışarı baktığımızda eskiden bir el değmemiş bir orman olan yerde ağaçlar kürdan gibi görünüyordu. Guam’ın çoğu, kaldırılması haftalar sürecek büyük bir yıkımla uğraşıyor” dedi.

Fotoğraf: AP

Hava durumu servisi yetkilileri, yaklaşık 150 bin kişinin yaşadığı bölgede 2002’den bu yana görülen en güçlü tayfun olan Mawar’ın, saat 21.00 sularında adanın kuzey ucundaki Andersen Hava Kuvvetleri Üssü‘ne Kategori 4 fırtınası olarak iniş yaptığını bildirdi.

Elektrik ve internet kesintilerinin adada iletişimi zorlaştırması nedeniyle, hasarın boyutunu tespit etmek ilk saatlerde mümkün olmadı.

Guam Valisi Lou Leon Guerrero, bugün (25 Mayıs) sabah saatlerinde paylaştığı bir video mesajda yolların açık olduğunu ancak devam eden kuvvetli rüzgarlar nedeniyle ada sakinlerinin araç kullanmaktan kaçınmaları ve evde kalmaları gerektiğini söyledi. Guerrero, “Fırtınayı atlattık ve en kötü kısmı geride kaldı” dedi.

Fotoğraf: AP

Mawar Tayfunu

Malayca’da “gül” anlamına gelen Mawar Tayfunu, dün Guam’ın 217 kilometre kuzeybatısında ve Rota’nın 241 kilometre batısında merkezlenerek saatte 11 km hızla batı-kuzeybatı yönünde ilerliyordu.

Hava durumu servisine göre fırtına, ilerleyen saatlerde güç kazandı ve saatte 249 km hıza ulaşarak bir süper tayfuna dönüştü.

Tayfunun bu yoğunluğunu iki gün boyunca koruyacağı ve Guam’dan uzaklaştıktan sonra birkaç gün boyunca okyanusta genellikle kuzeybatıya doğru ilerleyeceği tahmin ediliyor.

Mawar Tayfunu’nun, gelecek hafta Tayvan için bir tehdit oluşturabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

‣ İklim krizi: Tarihin en uzun süreli kasırgası Afrika’da 522 can aldı
‣ Ian Kasırgası Küba ve Florida’nın ardından Carolina’da: Bıraktığı yıkım görüntülendi, ölü sayısı bilinmiyor

Güney Yarımküre neden Kuzey’e göre daha fırtınalı?

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.