DünyaManşet

Avrupa’nın kuzeyinde soğuk dalgası: İsveç -43 dereceyi gördü

0
Soğuk hava

Atlantik üzerinden gelen fırtınalar Norveç, Danimarka, Hollanda, İsveç, Fransa ve İngiltere‘de ciddi etkilere yol açıyor. Kar ve soğuk hava nedeniyle ulaşım aksamaları yaşanıyor, birçok okul tatil edildi. Özellikle İsveç’in Kvikkjokk-Årrenjarka bölgesinde -43,6 dereceye varan sıcaklıklar kaydedildi. Bu sıcaklık, ülkede son 25 yılda gözlemlenen en düşük derece olarak kayıtlara geçti. 

Soğuk havalara bağlı olarak Kuzey ülkelerinde çeşitli uyarılar yapıldı. Danimarka’da motosiklet sürücülerine, zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmama uyarısı yapıldığı öğrenildi. Ayrıca, 900 yolculu bir feribotun, fırtına nedeniyle Kopenhag limanına yanaşamadığı haber verildi. Finlandiya’da ise bir kadın, kar fırtınası sırasında çığ düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

Soğuk hava

Fotoğraf: Irina Grotkjaer / Unsplash

Rusya‘nın batısında da, özellikle Moskova ve St. Petersburg‘da, Sibirya ve kutup bölgelerinden gelen soğuk hava dalgası etkisini gösteriyor. Sıcaklıklar, ocak ayı ortalamalarının oldukça altına düşerek -30 derecelere kadar indi.

İngiltere, ‘Henk‘ adlı şiddetli bir fırtınanın etkisi altında. Gloucestershire bölgesinde bir kişi, arabasının üzerine düşen ağaç nedeniyle yaşamını yitirdi. Elektrik kesintileri ve ulaşım sorunları yaşanırken, Northampton‘daki Nene Nehri‘nin taşma riski nedeniyle sel uyarısı yapıldı.

Hollanda’da ise Eindhoven kentinde, 75 yaşındaki bir adamın bisikletten düşerek ölmesine rüzgarın neden olduğu düşünülüyor. Fransa’nın kuzeyindeki Pas-de-Calais ve Nord bölgelerinde ise süregelen yoğun yağışlar nedeniyle sel meydana geldi, 200 kişi tahliye edildi ve 10 bin ev elektriksiz kaldı.

Bu olağanüstü hava koşulları, Avrupa’nın birçok bölgesinde ciddi etkilere yol açmış durumda. Yetkililer, olası risklere karşı tedbirlerini artırırken, vatandaşların da uyarılara dikkat etmeleri isteniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.