Rize’de HES projesine karşı çıkan köylüler soruyor: İneklerim nereden su içecek? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memleketi Rize Gürgen Köyü'nde yapılmak istenen hidroelektrik santrale karşı açılan davanın duruşması Rize Adliyesi'nde görüldü.

Haber: Gençağa Karafazlı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın memleketi Rize Güneysu ilçesinin Gürgen Köyü‘nde yaşayanların Baro Enerji (Baro Enerji Elektrik Üretim Dağıtım Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş) tarafından yürütülen hidroelektrik santrali (HES) projesine karşı açtıkları davanın duruşması 17 Şubat tarihinde gerçekleşti.

Dört ayrı HES davasının görüldüğü Rize Adliyesi’ndeki duruşmaya katılmak isteyen yurttaşlar pandemi gerekçesiyle alınmadı. Duruşmanın ardından mahkeme kararı 15 gün içerisinde açıklayacağını duyurdu.

Bilirkişi raporlarındaki tutarsızlıklara dikkat çeken avukatlar savunma sırasında “Bu davanın kaybedilmesi demek, bu vadideki 12 adet HES projesinin faaliyete geçmesi demektir” ifadelerini kullandı.

‘18 aydır çalışmalarına hukuksuz devam ediyor’

Duruşmaya katılamayan vatandaşların taleplerini mahkeme heyetine ve kamuoyuna aktaran Handüzü Yaylası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Güneysu Gürgen Köyünde yaklaşık 18 aydır hukuksuz bir şekilde çalışmalarına devam eden Alicik Hes inşaatının durdurulması için Rize İdare Mahkemesine açtığımız davanın duruşması bugün yapıldı. Şirketin köy halkına ve kamuoyuna karşı bütün yanıltmalara, baskılarına ve hukuk dışı faaliyetlerine rağmen biz adaletten hiçbir zaman ümidimizi kesmedik.”

‘İneklerim nereden su içecek?’

Bu süre içinde Gürgen ve Başköylü vatandaşlar olarak her türlü hukuki mücadeleyi verdiklerini belirten Dernek, “Duruşmaya gelemeyen yaşlılarımızın, kadınlarımızın, çocuklarımızın ve gençlerimizin ilgili makamlara ve şirkete yönelttiği soruları sizinle paylaşmaya çalışacağım” dedi. Açıklamada şu sorular aktarıldı:

Hüseyin dayı soruyor; 5 metre yüksekliğinde bent yaptınız, derenin karşısındaki arazime nereden geçeceğim?  Çaycı Mustafa soruyor; derede su kalmadı, ortalık toz duman oldu, bu vadide artık çay yetişir mi?

Genç Mehmet soruyor; bir balık tutum 1000 lira ceza kesildi. Bu HES binlerce balığı katletti. Bunun hesabını kim verecek? Fatma teyze soruyor; ineklerim artık nereden su içecek?

Çayını sattıktan sonra derede serinleyen Ahmet soruyor; denize gitme imkânım yok, ben artık çayı sattıktan sonra nerede serinleyeceğim?  Yüzmeyi bu derede öğrenen Hasan soruyor; benim çocuklarım nerede yüzmeyi öğrenecek?

‘Fasülyeyi nerede yetiştireceğim?’

Ayşe hala soruyor; ben fasulye, mısır nerede yetiştireceğim? Rize’de ikamet eden vatandaşlar soruyor; ileride susuzluk yaşanacak mı, biz şu ihtiyacımızı nereden karşılayacağız?

Arıcı İsmail soruyor; bu toz dumanda bütün çiçekler toz altında kalıyor, arılar nasıl bal yapacak?  Zafer’in torunu soruyor; biz nerede oyun oynayacağız?

‘Hiç mi vicdanınız sızlamadı?’

Dernek tarafından yapılan açıklamada ise “Şimdi de ben şirket yetkililerine soruyorum; bir dereyi, bir yaşam alanını yok ettiniz, hiç mi vicdanınız sızlamadı?” sorusu yöneltildi.

Açıklamada “Şahsi menfaatlerini toplumun önünde tutanlar, rant için çevreyi, insan yaşamını hiçe sayanlar eninde sonunda adalet önünde kaybedecekler ve hukuk yerini bulacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

Rize Güneysu Gürgen Deresi üzerinde 2010 yılında Baro Enerji tarafından yapımı planlanan Alicik HES ÇED Raporunun iptali için açılan davada Bilir Kişi incelemesi sonucunda, Rize İdare Mahkemesi, projenin geri dönüşü imkânsız zararlar verebileceği gerekçesiyle ÇED Raporunu iptal etmişti.

Aynı dere üzerinde Karayolları tarafından derenin çevreye zarar vermesini önlemek ve köy yolu için yapılan veya vatandaşa bu şekilde anlatılan perde betonun arkasında FORA İNŞAAT tarafından HES borusu döşendiği vatandaşlar tarafından tespit edilmişti.

Olaya tanık olan köylü vatandaşlar, meğer bizi, size yol yapıyoruz deyip kandırmışlar. Bu şekilde buna izin veremeyiz, diyerek tepki gösterdiler. Olay üzerine bir araya gelen vatandaşlar topladıkları imzaları ilgili kurumlara ileterek şikâyetçi olmuşlardı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR