Filiz Kerestecioğlu sordu: Sendikalı Migros çalışanlarına yönelik baskılara önlem alınacak mı?

Filiz Kerestecioğlu, sendikaya üye oldukları için ücretsiz izne çıkarılan Migros Şekerpınar deposu işçilerinin çalışma koşullarına ve izne çıkarılmalarına dair Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi gönderdi.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, sendikaya üye olan Migros Şekerpınar deposu işçilerinin çalışma koşullarına ve ücretsiz izne çıkarılmalarına ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk‘un yanıtlaması için bir soru önergesi gönderdi.

Filiz Kerestecioğlu, Migros Şekerpınar deposunda çalışan işçilerin pandemi boyunca hijyenik olmayan koşullarda, mobing ve baskı altında aralıksız 15-16 saat çalıştırıldıklarının altını çizerek “Bugün Şekerpınar deposunda 80 işçinin Covid-19 pozitif olduğu, Covid-19 virüsüne yakalananlara ve temaslı kişilere dahi izin verilmediği iddia edilmektedir” dedi.

‘İşçiler, sendikaya üye oldukları için cezalandırıldı’

Çalışma koşullarının iyileştirilmesi için işçilerin Depo Liman Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası‘na (DGD-Sen) üye olduklarını söyleyen Kerestecioğlu şunları belirtti:

Ne var ki, depo işçilerinin sendikalaşmalarıyla birlikte, 50’ye yakın işçi performans düşüklüğü gibi gerekçelerle ücretsiz izne çıkarılırken yerlerine onlarca yeni işçi alınmıştır. İşçiler açık bir biçimde sendikaya üye oldukları için cezalandırılmaktadırlar. İşçilerin günde 39 liraya geçinemeyeceklerini bilen patronlar, işçileri istifaya zorlamakta, kıdem ve ihbar tazminatlarını almalarına da engel olmaktadırlar.
İşçiler, izne çıkarılmayanlara ise çeşitli iddialarla tutanak tutulduğunu, sürekli mobing uygulandığını, işten çıkarmak için asılsız suçlamalarda bulunulduğunu dile getirmektedirler.”

Bakanlığa iletilen sorular

Kerestecioğlu’nun bu bağlamda Bakan Selçuk’a yönelttiği altı soru ise şöyle:
  1. Ücretsiz iznin patronlar tarafından işçileri istifaya zorlamak ve tazminat ödememek için bir tür yıldırma aracı olarak kullanıldığı görülmektedir. Bu konuda Bakanlığınız tedbir alacak mıdır?
  2. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’yla sendikal nedene dayalı olarak yapılacak fesihler yasaklanmasına rağmen sendikalı işçilere yönelik baskılar karşısında Bakanlığınız önlem alacak mıdır?
  3. Migros Şekerpınar işçilerinin yaşadıkları ihlaller konusunda herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?
  4. Söz konusu iş yerinde işçilerin çalışma koşullarına ilişkin şikayetlerine binaen iş teftişi yapılmış mıdır? İş müfettişi görevlendirilmiş midir?
  5. Zaruri bir iş kolu olan gıda dağıtımında çalışan işçilerin pandemi koşulları da göz önüne alınarak iş koşullarının iyileştirilmesi için bir girişiminiz var mıdır?
  6. Pandemi süresince işçileri İş Kanunu’a aykırı biçimde çalıştıran kaç iş yerine idari para cezası, kaçına işi kısmen ya da tamamen durdurma cezası verilmiştir?

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR