Salda Gölü’nün bir kilometre yukarısına, foseptik çukurundan kirli su akıyor

Göldeki kirliliği görüntülerle belgeleyen Salda Gölü Koruma Derneği Doğa ve Yaşam Savunucuları, gölde 'el bile yıkanmayacağını' söylüyor.

Salda Gölü Koruma Derneği Doğa ve Yaşam Savunucuları, “Türkiye’nin Maldivleri” olarak ünlenen ve giderek artan oranda günübirlik ziyaretçi akınına uğrayan Salda Gölü‘nün yakınında yaşanan kirliliği fotoğraflarla ortaya koydu.

‘Foseptik havuzuna dönüşüyor’

Paylaşılan videoda Salda Gölü’nden doğuya doğru yaklaşık bir kilometre uzaklıkta, Salda deresinden akan su ile gölün nasıl kirlendiği görülüyor. Paylaşımda şöyle denildi:

Bu su, dağdan gelen akarsu değil, Salda Köyü‘nün çayır mevkiinde bulunan, foseptik çukurundan dereye ve dereden de göle akan su.

Suyun, göle aktığı yerde oluşturduğu kirlilik, fotoğraflarda görülüyor. Göl sanki mayalanmış da yavaş yavaş foseptik havuzuna dönüşüyor gibi.

Sözünü ettiğimiz yer, videoda ve fotoğraflarda görüldüğü gibi, “Maldivler” denilen beyaz adaların hemen dibinde. Doğuya doğru, yaklaşık bir kilometre mesafede.

https://www.facebook.com/100014945798395/videos/pcb.1599059356928336/897440424097476/?type=3&theater&ifg=1

‘El bile yıkanmaz’

Burdur Valisi Ali Arslantaş‘ın “Salda Gölü suyunun içilebilir olduğu” yönündeki açıklamaya da değinilen paylaşımda, yetkililerin sözlerinin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Paylaşımda mevcut kirliliğin Salda Gölü için yarattığı tehlikenin yanında bölgede göle girmeye gelen insanların sağılığı için de risk teşkil ettiği ifade edildi:

Davetli veya davetsiz, çıkıp çıkıp Salda Gölü’ne gelen ziyaretçiler, Salda deresinin göle karıştığı bölgeyi de ziyaret etsin lütfen.

Bu bölgede, bırakın suyun içilebilir olmasını, el bile yıkanmaz.

Biz zaten baştan beri, Salda Gölün’ün kendinisini temizleyemediğinden, göle bırakılan her türlü kir ve atığın gölde biriktiğinden, göle girilmesine karşıyız.

Fakat şimdi siz en azından Kendi sağlığınız için göle girmeyiniz. Suyu sizi hasta edebilir.

Paylaşımda gölün korunması için alınması gereken önlem ve talepler şu şekilde sıralandı:

1. Göle girilmemeli,
2. Beyaz kumulların üzerinde yürünmemeli,
3. Göle uzak noktalarda seyir yerleri oluşturulmalı,
4. Ziyaretçilerin ihtiyaç duyacağı yapılar, seyir yerlerine ve göl çevresindeki yerleşim yerlerine yapılmalı.
5. Millet Bahçesi Projesi iptal edilmeli.

Millet Bahçesi adı altında yapılaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl yapılan yerel seçimler öncesinde Burdur’u ziyaret etmiş ve burada bir Millet Bahçesi yapılacağını ilan etmişti.

300 bin metrekarelik alana yapılması planlanan Millet Bahçesi’nde büfe, kafeler, restoran, yönetici-sağlık ünitesi, yöresel ürünlerin satılacağı çoklu alan, giyinme-soyunma kabinleri, mescit ve cankurtaran birimleri inşa edilmesi öngörülüyordu. Bu yapıların bazıları yerleştirildi.

Salda Gölü’nü savunan çevre savunucuları ise zaten kaldırabileceğinin çok üzerinde turist ve günübirlikçi akımına uğrayan Salda Gölü ve çevresine daha çok zarar vereceği için projeye karşı çıkıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR