TürkiyeManşet

Cezaevlerinde altı kişi koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti

0

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, yeni tip koronavirüs salgını sürecinde cezaevlerindeki duruma ve alınan tedbirlere ilişkin “Covid-19 Pandemi Sürecinde Ceza İnfaz Kurumları” başlıklı bir rapor yayınladı. 

Rapora göre Buna göre, bugün itibariyle cezaevlerinde 72 koronavirüs vakası tespit edildi, 6 kişi ise hayatını kaybetti. Bugüne kadar Covid-19 tanısı konulan ve sonra iyileşen tutuklu ve hükümlü sayısının 374 oldu.

‘Ölenlerin, kronik hastalıkları vardı’

Yayınlanan raporda ölen kişilerle ilgili vefat edenlerin üçünün hastanede başka kronik hastalıklardan tedavileri sırasında salgından etkilendiği belirtildi. Diğer üç hükümlüye de daha önce kronik hastalıklar nedeniyle sık sık sevk ve tedavi işlemi yapıldığı söylendi:

Bir hükümlü hastanede KOAH tedavisi sürerken 3 Nisan’da, bir hükümlü hastanede kronik diyabet ve epilepsi tedavisi sürerken 8 Nisan’da, bir hükümlü yine hastanede kronik böbrek yetmezliği ve diyabet tedavisi sırasında 15 Nisan’da hayatını kaybetti.

4 Nisan, 15 Mayıs ve 21 Mayıs’ta hayatlarını kaybeden diğer 3 hükümlüye ise kronik rahatsızlıklar (diyabet, hipertansiyon, tüberküloz, KOAH, diyabet) nedeniyle salgın öncesinde ve salgın sırasında tedavi ve hastane nakil işlemleri yapıldığı tespit edildi.

‘Yoğun bakımda hasta yok’

Raporda aktif pozitif vaka sayısının 72 olduğu, bu hastaların sağlık durumlarının iyi olduğu, yoğun bakımda ya da entübe hasta bulunmadığı belirtildi. Vakalar ile ilgili şu açıklama yapıldı:

Bu vakalardan 38’i, ceza infaz kurumuna ilk kabul sırasında kontrol amaçlı yapılan PCR testinde pozitif çıktı, koğuşlara alınmadan sağlık kurumuna sevk edildi.

‘Termal kamera kuruldu’

Cezaevlerinde alınan tedbirlere de yer verilen raporda “Tüm taşıtların, ortak alanların, ortak kullanım araçlarının, ziyaretçi mahallerinin, dezenfekte işlemleri yapıldı. Ceza infaz kurumlarında bulunan tüm tutuklu ve hükümlülere yeteri kadar ücretsiz temizlik ve hijyen malzemesi dağıtıldı” denildi. 

Ateş ölçme uygulamasının da kullanıldığı belirtilen açıklamada “Hükümlü, tutuklu ve personel sayısının fazla olduğu ceza infaz kurumlarına termal kamera kuruldu. Termal kamera kurulmayan kurumlarda personel dahil herkes ateş ölçümü yapılarak kuruma alındı” denildi. 

Covid-19 izni

Raporda, infaz düzenlemesine ilişkin 7242 sayılı kanun ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’a eklenen geçici 9. maddede kapsamında 64 bin 661 hükümlünün Covid-19 iznine gönderildiği söylendi.  İnfazlarında değişiklik yapılan hükümlüler hakkında ise şunlar söylendi:

Öte yandan, açık ceza infaz kurumlarından 30 bin 358, kapalı ceza infaz kurumlarından ise 12 bin 378 olmak üzere 42 bin 736 hükümlü hakkında denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezalarının infazına karar verildi.

Açık ceza infaz kurumlarından 4 bin 246, kapalı ceza infaz kurumlarından ise 2 bin 588 olmak üzere 6 bin 834 hükümlünün koşullu salıverilmesine karar verildi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.