TTB: ‘Vakalar hafifledi’ açıklamalarını hayretle izliyoruz

Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, Türkiye'nin ilk dalgayı henüz tam olarak bastırmadığının altını çizdi ve Sağlık Bakanlığı'ndan daha fazla şeffaflık talebinde bulundu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve TTB Covid-19 İzleme Kurulu Yürütme Kurulu yaptığı basın toplantısıyla koronavirüsün Türkiye‘yi nasıl etkilediğini ve “normalleşme dönemi”ne ilişkin Sağlık Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamaları değerlendirdi.

“Türkiye’de İlk Hasta Duyurusundan Bugüne… Salgında Neredeyiz?” başlıklı toplantı, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Covid-19 İzleme Kurulu üyeleri Prof. Dr. Özlem Azap, Prof. Dr. Kayıhan Pala ve Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz’un katılımıyla Zoom üzerinden yapıldı.

Yavuz:  Salgının etkileri konusunda yolun başındayız

Basın açıklamasını okuyan Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz salgının hala sürdüğüne dikkat çekti ve “salgının toplumun çeşitli kesimleri üzerindeki uzun dönemli sosyal etkilerinin henüz başında” olunduğunu vurguladı.

Yavuz, Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan, vakaların azaldığı yönündeki açıklamaların kendilerini hayrete düşürdüğünü belirtti ve var olan akademik çalışmaların bunun tam tersini ortaya koyduğunu savundu:

“Vakalar hafifledi” açıklamalarını hayretle izliyoruz. Kanıt nerede? Yok. Üstelik mevcut akademik çalışmalar tam aksini söylüyor. Örneğin, virüsün tüm genom analizini içeren bazı çalışmalar “virüsün yapısında, daha olumlu veya daha olumsuz sonuçlara yol açabilecek bir değişiklik olmadığını” söylüyor ve ekliyor: Dolayısıyla bulaşmaya yönelik tedbirlerin hassasiyetle uygulanmaya devam edilmesi gerekir.

İzmir’de sosyal mesafe önlemi

Yavuz salgının kontrol altına alındığına dair kanıt da bulunmadığını söyledi ve bunun söylenebilmesi için henüz erken olduğunu vurguladı.

PCR’si negatif olup tedavi gören hasta sayısı açıklanmıyor

Yavuz, salgının ilk üç ayı ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

  • 1 Haziran 2020 tarihi itibarıyla Türkiye’de doğrulanmış olgu sayısı 174 bin 23, doğrulanmış ölüm sayısı 3 bin 763, aktif hasta sayısı 21 bin 400.
  • Türkiye nüfusa göre dünyanın en kalabalık 17’nci ülkesi. Pandeminin üçüncü ayı bittiğinde bütün dünyada Covid-19 doğrulanmış olgu sayısında 12’nci sırada, Covid-19 doğrulanmış ölüm sayısında ise 17’nci sırada.
  • Türkiye, milyon kişi başına toplam doğrulanmış olgu sayısı bakımından komşu ülkelerle karşılaştırıldığında İran ile benzerlik gösteriyor, Bulgaristan ve Yunanistan’da ise toplam doğrulanmış olgu sayısının Türkiye’den daha az olduğu gözleniyor.
  • 4 bin 763 insanımızı kaybettik. Yüzlerce insanımız yoğun bakımda.

  • Vaka sayısında dalgalanma sürüyor. Her gün testi pozitif çıkan bine yakın hastamız oluyor. PCR testi negatif olan ancak Covid-19 tedavisi alan kaç hasta var? Bilmiyoruz, çünkü açıklanmıyor.

‘İlk dalgayı bastırabilmiş değiliz’

  • Bu süreçte 23’ü hekim 43 sağlık çalışanını kaybettik.
  • İlk dalgayı tam olarak bastırabilmiş değiliz.
  • Türkiye’de salgın süreci yönetimi, katılımcılıktan ve veri paylaşımından uzak, epidemiyoloji biliminin salgın yönetiminde gereksinim duyduğu hiçbir veriyi ve analizi paylaşmayan, ne ölçüde kanıta dayalı yürütüldüğü belli olmayan bir biçimde ilerliyor.

‘Kontrol altına alındığına dair kanıt yok’

  • Salgını kontrol altına alınabildiğine dönük bir kanıt yok. Salgın eğrisinin tepe noktasına ulaştıktan sonra çıktığı hızla iniş göstermemesi ve özellikle 11 Mayıs’taki erken açılmanın ardından doğrulanmış olgu sayılarındaki kümelenmeler ve yurt çapında çok sayıda ilan edilen karantina uygulamaları salgının kontrol altında olduğunu söyleyebilmek için henüz erken olduğunu gösteriyor.
  • Adına “normalleşme” denilen bu “yeniden açılma” sürecinde sağlık hizmetlerinin yeniden planlanması gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR