Yerli tohum ve bitki üretim merkezine dozerle girdiler

Pamukkale Üniversitesi'ndeki Tarım Bakanlığı ve AB desteğiyle yerli tohum ve bitki üretilen alana, Rektör Bağ'ın talimatıyla dozer girmesinin gerekçesi, sosyal tesis yapılacak olması.

Pamukkale Üniversitesi’ne (PAÜ) bağlı Tarım Bakanlığı ve AB destekli ‘Yerli Tohum ve Bitki Üretim Merkezi’nin tarlasına sosyal tesis yapmak için rektörlük talimatıyla dozer daldı. Alanda nöbet tutan öğretim üyeleri, dozerin önünde durarak merkezi kurtarmaya çalıştı.

Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (BİYOM) ‘Yerli Tohum ve Bitki Üretim Merkezi’nde Tarım Bakanlığı ve AB destekli üretim yapılıyor. Ancak üniversite yönetimi 10 dekarlık bilim alanının 1 dekarlık kısmına öğrenciler için sosyal faaliyet alanı yapma kararı aldı. Karara tepki gösteren BİYOM’da görevli Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, söz konusu alanda bir süredir nöbet tutuyordu.

Üniversiteye ait iş makineleri sabah saatlerinde alana gelerek çalışma yapmak istedi. Ancak öğretim üyeleri karşı çıktı.

Bunun üzerine bizzat Rektör Hüseyin Bağ gelerek, iş makinelerine çalışmaları talimatını verince gerginlik yaşandı. Dozerin önüne geçen Alan ve Çelebi, “Burada, rektör eliyle tam bir bilim katliamı yapılıyor” diyerek, karara tepki gösterdi.

Lansmanını Tarım Bakanı yapmıştı

Prof. Alan ve Prof. Toprak, sosyal tesise çevrilmek istenen söz konusu alanın önemine ilişkin şunları söyledi:

Türkiye’nin gıda geleceği için önemli bir proje. Yerli tohum ve bitkiler üretiyoruz. Burada uygulanan projelerin altında PAÜ Rektörü’nün de imzası var. Lasmanını Tarım Bakanlığı yaptı.

Devlet destekli proje nedeniyle ürettiğimiz bitki tarlalarımızın üzerinden, dozerlerle kanal açılıyor. Tüm karşı çıkışlarımıza rağmen engel olamıyoruz. Tüm kamuoyunu ve bilim insanları, siyasileri ile bakanlık yetkililerini, bu katliamın durdurulması için göreve çağırıyoruz.”

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR