Melen Barajı duvarındaki çatlaklar ihaleye çıktı

Su tutmasını engelleyen çatlakların giderilmesi için ihaleye çıkılan barajın kamuya maliyeti 910 milyon lira oldu.

İstanbul’un su sorununa büyük ölçüde çözüm getireceği öne sürülen ve yapımına 2012 yılında başlanan Melen Barajı gövdesindeki çatlak nedeniyle su tutamadığından çatlakların giderilmesi amacıyla ihaleye çıkarıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Enerji Komisyonu ile Tarım, Orman, Hayvancılık ve Su Ürünleri Komisyonu, Melen Barajı’nda bulunan çatlaklarla ilgili raporunu açıkladı. Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberleştirdiği rapora göre barajın kamuya maliyeti 2020 yılı itibariyle 910 milyon lira oldu.

Rehabilitasyon üç yıl sürecek

Raporda, “Melen Barajı gövdesinde oluşan çatlaklar nedeniyle rezervuarda su tutulmasına başlanamamıştır. Bu nedenle DSİ Genel Müdürlüğü bir rehabilitasyon projesi geliştirmiştir. Bu proje baraj mansabında oluşturulacak kil, kaya ve betondan oluşan kompozit bir yapı ile barajı destekleyecektir. Proje tamamlanmış ve yapım ihalesi 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilmiştir. İhale sonucunu içeren kararın açıklanması beklenmektedir. Yaklaşık 3 yıl içerisinde barajın rehabilitasyonunun tamamlanması öngörülmektedir” denildi.

İBB Başkanı İmamoğlu barajdaki çatlakları gündeme getirmeden önce barajı ziyaret etmişti.

CHP ve İYİ Partililer rapora şerh koydu

Komisyonda CHP’li ve İYİ Partili üyeleri ise rapora şerh koydu. Üyeler barajın ilk önce kaya dolgu ile yapılmasının planlanmasından neden vazgeçildiğini sorguladı. Baraj zemininde kabul edilebilir sınırların çok ötesinde oturmaların yaşandığının belirtildiği şerhte, Melen Barajı için önce daha toleranslı bir baraj tipi olan “kaya dolgu”nun gündeme alındığı belirtilerek “Daha sonra, nedeni bilinmeyen bir kararla ‘Silindirle Sıkıştırılmış Beton (RCC)’ baraj tipi belirlenmiştir. Bu karardan sonra RCC baraj tipinin taşıma gücü yeterli olmayan bir zeminde inşa edilmesinin neden olacağı oturmalara karşı zemin iyileştirmesi yapılmaya çalışılmıştır” denildi.

‘Mühendislik hataları denetlensin’

Raporun mühendislik kusurlarını ortaya çıkardığı belirtilen şerhte “Melen Barajı gibi İstanbul için hayati önemde olan bir su kaynağının gecikmesine ve ek maliyetlerin ortaya çıkmasına yol açan mühendislik kusurları, kurumlarımızı kötülemek ya da yıpratmak için değil daha iyiye ulaşmak için irdelenmelidir” ifadeleri yer aldı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR