TürkiyeManşet

İmamoğlu açıkladı: İstanbul’da 125 bin bina yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

0
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Haber Global kanalında katıldığı bir programda İstanbul’da 125 bin binanın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.
 
Programda, depreme karşı yürütülen hazırlıklar hakkında bilgi veren İmamoğlu, İstanbul’da 2000 yılından önce yapılmış 790 bin bina bulunduğunu, bu binaların testlerini 2023 yılında bitirmeyi planladıkları söyledi.

‘İnsanlar kentsel dönüşüme dahil olacak’

20 bine yakın binanın testinin bittiğini belirten İmamoğlu, insanların kentsel dönüşüm sürecine dahil olacağı somut bir adım atacaklarının altını çizdi:

Biz bu tespitleri yaptıkça insanlara diyeceğiz ki ya evini dönüştür ya da biz sana destek olalım. İnsanların kentsel dönüşüm sürecine dahil olacağı somut bir adım atıyoruz. Ben İBB olarak tek başıma bunu çözemem. Hep bir arada çözebiliriz. Seferberlikle çözebiliriz. Bunun içinde inşaat sektörü girmeli, finans sektörü girmeli. Bakanımızla görüştük şu anda bir prototip toplantı önerisi yaptık kendisine. Hızlıca toplanalım. Siyaset üstü bir zeminde seferberlik yaparak bu sorunu çözmek zorundayız. 125 bin bina İstanbul’da yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.”

‘Deniz suyundan arıtma dahil arayışlarımız var’

Programda İstanbul’u bekleyen kuraklık sorununa da değinen İmamoğlu, Melen Barajı bitirilmiş olsaydı kentin en kurak dönemde bile su sorunu yaşamayacağını belirterek, deniz suyundan arıtmada dahil olmak üzere su arayışlarının devam ettiğini kaydetti:

İstanbul, kasım ayında yüzde 45’e yakın daha az bir yağış aldı. Belediyemizin Melen’den elde ettiği su oranı, bugün kullandığımız suyun yaklaşık yüzde 35’i 40’ı. Yağmur yağmazsa ne olacak sorusu en önemli sorun. Melen’in bitirilmiş olması İstanbul en kurak dönemde bile su sorunu yaşamayacaktı. Bunun İstanbul’da tam anlamıyla hizmete girmesi 3-3,5 yıl. Arayışlarımız var. Deniz suyundan arıtma dahil arayışlarımız var.”

‘Seçildiğimiz dönemden daha ucuza su içiyorlar’

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, su zammına ilişkin yapılan eleştirilere ise şöyle cevap verdi:

İstanbul’un su fiyatını 5 sene önceki fiyata döndürdük. İndirimi gelir gelmez biz yaptık. Zamlı fiyatla İstanbulluların aldığı su indirimini yaptıran biziz. O indirimi yaptıktan sonra arada bir tane zam yapıldı. O zammın bir hükmü yok çünkü Sayıştay kararı gereği bakım masrafını faturalardan çıkardık. 20 ayda yüzde 6,5 zam yaptık. İnsanlar faturayı görüyor. Şu an seçildiğimiz dönemden daha ucuza su içiyorlar”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.