Pistten çıkan uçağın pilotlarına gözaltı kararı

Üç kişinin ölmesine 180 kişinin yaralanmasına sebep olan uçak kazası ile ilgili pilotlar hakkında gözaltı kararı verildi. Peki, kazanın gerçek sorumlusu kim?

Kaza hakkında soruşturma yürüten Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen kararına ardından biri Türkiye diğeri Hollandalı iki polisin tedavi gördüğü hastaneye polisler geldi. Tedavi işlemlerinin ardından pilotlar ifadelerinin alınması için götürülecek.

Uçak 60 metre sürüklendi

Toplamda 177 yolcu, iki pilot, dört mürettebat bulunan uçak, 17.05’te İzmir Adnan Menderes Havalimanı‘ndan kalkmış saat 18.18’de Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişe geçmişti. İniş sırasında rüzgar sebebiyle piste tutunamayan uçak 30-40 metre mesafeden düşmüş, yaklaşık 60 metre sürüklendikten sonra üç parçaya ayrılmıştı.

‘Pist yönü İstanbul Havalimanı yüzünden değiştirilemiyor’

CNN’de katıldığı TV programında kazanın sorumlularından birisinin İstanbul Havalimanı olduğunu belirten kaptan pilot Bahadır Altan, yayının kesilmesi üzerine kazayı 1+1’de Bekir Avcı ile değerlendirdi.

Altan, “Böyle bir rüzgârda kulenin yapacağı ilk iş pist yönünü değiştirmektir, ama İstanbul Havalimanı’ndaki trafik akışı nedeniyle pist yönü değişemiyor. Tabii bu pilot üzerinde bir baskı oluşturuyor, pilotların tereddüt etmesine yol açıyor. Yine de her koşulda pilotun pas geçmesi gereklidir” dedi. Pilotun kararını uçaktaki yakıt durumu, trafik sıkışıklığı gibi etkenlerin etkileyebileceğini de ekledi.

Fotoğraf: AA

‘İklim değişikliği hava koşullarını etkiliyor’

Verdiği demeçte Altan, ülkede her geçen gün etkisini daha fazla gösteren aşırı hava olaylarına da değinerek “Kazanın ana tetikleyicisi, neredeyse tropikal bölgelerdeki boyutlarda meteorolojik hadiselerin artık yurdumuzda görülmeye başlanması. Bunun nedeninin ise küresel ısınma, iklim değişikliği olduğu biliniyor” dedi.

Böyle hadiselere karşı alternatifleri yaratmak yerine üçüncü bir havalimanı açarak Atatürk Havalimanı’nın kapatıldığını söyleyen Altan “Üçüncü bir havalimanı yaptık, fakat birinciyi (Atatürk Havalimanı) kapatarak bu olanağı kullanılmaz hale getirdik. Yani üç tane havalimanı yok. Çünkü öbürü diğerinin kapatılmasını zorunlu kılacak bir yere yapıldı. Yer böyle seçildi. Kulaklar tıkandı tüm uyarılara” ifadelerini kullandı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR