Ökkeş Şendiller’in yumurtası

Aslında günlerdir tartıştığımız meseleye son noktayı Ökkeş Şendiller koydu veya konuyu yeni baştan ve farklı bir bakış açısıyla tartışmamızı sağlayacak tartışmayı başlattı. Pazartesi günkü Radikal’de görüşlerine başvurulan Şendiller’in 19 Aralık Maraş olaylarını anma gününde çıkan olaylara ilişkin yorumu şöyle: “ büyütmeyin, yumurta atma gibi bir şey.”

Pazar günü Maraş’ta 32 yıl önce yapılan ve tamamına yakını alevi 111 insanın ölümüyle sonuçlanan katliamın anma törenleri yapılırken ülkücü işaretleri yapan bir grup anma törenlerini provoke ederek güvenlik güçlerinin zor kontrol edebildiği olaylara yol açmışlardı.

1978’teki katliamı hatırlatacak şekilde anma törenlerini yapanların üzerine “burası Maraş, buradan çıkış yok” sloganları ile yürüyen grupları Maraş katliamı davasının1 nolu faili olarak yargılanan Ökkeş Şendiller balkonunda muzaffer bir komutan gibi seyrediyordu.

Yumurta atma eylemi Ökkeş Şendiller gibi birinin ağzında dillendirildiği andan itibaren farklı bir anlam kazanır. Artık birilerini protesto etme iddiasıyla eline yumurta (veya domates veya tuvalet kâğıdı) alan ne yaptığını bir kez daha düşünmek zorundadır. Yaptığı acaba Ökkeş Şendiller gibilerinin mazur göreceği bir eylem midir?

Yumurta atma gibi başlangıçta demokratik bir hakkın masumane kullanılması çerçevesinde düşünülebilecek bir eylemi tasarlarken iki kritik eşiğin mutlaka göz önünde tutulması gerekir:

İfade özgürlüğü ve şiddet kullanımı.

Protesto eylemleri eğer devlet imkânları ile susturulan ifade özgürlüğünüzü gündeme getirmek için yapılıyor ise demokratik bir haktır. Bu hakkın engellenmesi ise anayasal bir suçtur ve bu suçu işleyenlerin hesap vermesi için mücadele edilmelidir. Eylemler eğer birilerinin ifade özgürlüğünü engellemek amacını taşıyor ise tehlikeli bir eşiğe yaklaştık demektir. Protesto edilen ifadeler katılmadığımız, hatta karşı çıktığımız görüşler olsa bile engelleme hakkını nereden aldığımızı kendimize sormamız gerekmez mi? Katılmadığımız, karşı çıktığımız görüşleri eleştirme kanalları açık olduğu sürece susturmaya çalışmak, sizin görüşlerinizi doğru bulmayanların da sizi susturma hakkını meşru kılmaz mı?

“Sakıncalı” bulduğumuz görüşlerin yayılmasını engellemenin sayısız yolu vardır. Siyasi mücadeleler bunun içindir. Beğenmediğiniz görüşleri niçin yanlış bulduğunuzu açıklarsınız, insanları ikna etmeye ve kendi yanınıza çekmeye çalışırsınız, bu doğrultuda örgütlenirsiniz.

Eğer bu yolu değil de, karşı görüşteki insanları susturmaya, sindirmeye, korkutmaya çalışırsanız şiddet kullanımına çok yakın bir noktada bulursunuz kendinizi.

Bu noktadan sonrası artık sadece şiddetin değişik tonlarıdır. Yumurta atmaktan yumruk atmaya, hatta sokak ortasında güpegündüz arkadan kurşun sıkmaya kadar uzanır. Ne yazık ki insanlık bugüne kadar şiddetin küçüğünü, büyüğünü, masumunu, günahkârını tefrik edecek bir mekanizmayı henüz bulamadı. Bu anlamda öfke ile sallanan bir işaret parmağı veya elde tutulan bir sopa veya meydanlarda dolaştırılan bir tank eğer düşündüklerinizi dile getirmenizi zorlaştırıyorsa tehdit anlamı taşır ve orada bir sorun olduğu açıktır. Demokrasilerde bunun yeri olmamalıdır.

İfade özgürlüğünün ister devlet, ister görüşlerinizi sakıncalı bulan diğerleri tarafından engellenmesi eşitsiz bir egemenlik durumunu gösterir. Demokratlığın temel ölçütlerinden biri de eşitsizliğe ve egemenlerin iktidarına karşı çıkmaktır.

Mahmut Boynudelik
Mahmut Boynudelik
1957 doğumlu ve YG ekibinin şimdilik yaşça en tecrübelisi, kimsenin bilmediği bağzı eski kelimeleri kullanır. 6 Ağustos 2012’de kırk yılın başında Yeşil Gazete için yazdığı köşe yazısı vasıtasıyla Noam Chomsky, James Hansen ve Bill Mc Kibben ile köşe komşusu olması nedeniyle yerli yersiz övünür. Aslen Yeşil Gazete esenler muhabiridir; yani estikçe yazar. Bazen okur yazar, bazen yazar okumaz, bazen okumadan yazar, bazen okur yazmaz, bazen ne yazar, ne okur. Okumadığı ve yazmadığı zamanlarda Kazdağları ve İstanbul arasında tembellik hakkı aktivistliği yapar. Ha, bir de YG dış köşe ve yorum editörüdür, yorum yazıları göndermeyi düşünüyorsanız iyi geçinmenizde fayda var. Rumuzu: MB

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kardan Kadın da Roma Bostanı’nda

İstanbul’da kar yağınca hayat yavaşlar. Okullar tatil olur, araçlar...

ABD’de seçimi izlemek: Korkuların cisimleştiği gece – Göktuğ Taner

Bizim evin geleni gideni bitmez, sağolsunlar. Amerika’daki seçim gecesi...

Bir “teferruat” hikayesi değil: Kaz Dağları, Termik, Baraj, HES!

Çanakkale’nin Yenice ilçesi geçtiğimiz günlerde siyanürle altın arama izni...

İklim Forumu ilk gününden izlenimler – Didem Usluca

Bundan bir yıl önce çalışmalarına başlayan #IklimIcin Hareketinin düzenlediği...

“G 20 Krizler ve Alternatifler” toplantısı ile benim krizim – Fatoş Çırnaz

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisinin Yeşil Sol buluşma G2O...

EN ÇOK OKUNANLAR