Çöpe atmamız gereken 10 ekonomi miti

Dinyar Godrej tarafından New Internationalist Magazine‘de yayınlanan haberi Yeşil Gazete yazarı Ali Serdar Gültekin‘in çevirisiyle paylaşıyoruz.

***

Mitler ve Gerçekler
Mitler ve Gerçekler

Devam ettirilen fikirlerin gücünü asla hafife almayın. Gerçekliğin en sert tokadını yediğimizde bize daha sıkı tutunurlar.

Konu ekonomiye geldiğinde günümüzde en ağır basan inanç piyasanın hükmüdür. Eğer sadece tamamen serbest ve küreselse, yönetim kavramlarıyla birlikte ve çalışan hakları da yolundan çekilirse, iyi kapitalistler herkes için avantajlı bir bolluk dönemine teşrif ederler, en tepeden en dibe. İnananların iddiasına göre yasal düzenlemeler, sosyal haklar, kamusal varlıklar buna hep engel oluyor. Kamunun yararından bireysel sorumluluğa kadar. Hak ettiğinizi alırısınız.

Ekonomik bağnazlığa neoliberalism denir – “neo” çünkü imalat ve ticarette devlet müdahalesinin feshinin talep eden 18. yüzyıl liberal ekonomi ekolünün 20./21. yüzyılda diriltilmiş halidir.

Elitler yönettiklerinde müstesna lütuflar bulur. Fakat son yıllarda gördüğümüz ekonomik çöküşler için bir çözümleri de yoktur.

Ekonomik alanda daha fazla sosyal bir “gerçek dünya” vizyonuna ihtiyaç duyuyoruz. Değişim talebi sokakta ve benzer şekilde öğretilen bağnazlığa karşı öğrenci protestolarıyla akademide. Bu ruhla acilen gömmemiz gereken en çok zarar veren 10 ekonomik miti sizlere sunacağız.

Haberin İngilizce orjinaliHaber: Dinyar Godrej

Yeşil Gazete için çeviren: Ali Serdar Gültekin

(Yeşil GazeteNew Internationalist blog )

Ali Serdar Gültekin
Ali Serdar Gültekin
Makine mühendisi, mesleğini sever ama işini pek yapamaz. Bir fabrikada, ismi lazım değil, iliklerine kadar sömürülür. Yeşil Gazete’de gönüllü çevirmendir ve fırsat buldukça ondan bundan içerik üretmeye çalışır. Fotoğraf makinesini kaybedene kadar sokak ve eylem fotoğrafçılığı yapmıştır. Bisiklet ve kent kültürü ilgi alanıdır, bir de fırsat buldukça gezer.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR