Ve Başardık! Fransız Engie firması , Ada Yumurtalık Termik Santrali’nden çekildi

İskenderun Körfezi’ndeki faaliyette bulunan 3 termik santrale ek olarak planlanan 29 termik santral projesinden biri durumundaki Ada Yumurtalık Termik Santrali’ni yürütücüsü ve geçtiğimiz hafta İskenderun ile Fransa’da aktivistlerin eş zamanlı gerçekleştirdiği eylemler ile bu projeden çekilmeye çağrılan Engie firmasının (eski GDF-Suez)  projeden çekildiği açıklandı.

10

Açıklama 14 Ekim sabahı Fransa Çevre Bakanı’ndan geldi. Engie’nin kömür yatırımlarını durduracağı açıklanırken, Çevre Bakanlığı’nın baskıları sonucunda, Engie şirketinin kömür projelerine yatırım yapmayacağını ve Ada Termik Santrali Projesinden vazgeçtiği de vurgulandı.

11

Fransız Engie firması’nın kömüre yatırımı devam ettirirken Aralık ayında Paris’te gerçekleşecek İklim Zirvesi COP’21’in de sponsoru olması iklim aktivistlerinin tepkisini çekmişti. 7 Ekim’de İskenderun Çevre Koruma Derneği, ve Türkiye’den Greenpeace Akdeniz, WWF, TEMA, Ekoloji Kollektifi’nin aralarında 35 ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşu ile beraber Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ye mektup gönderdi ve “Fransa, eğer gerçekten iklim değişikliği konusunda samimi ise, Ada Termik Santrali Yatırımını durdurmalıdır” demiş, İskenderunlu aktivistler, “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu Fransa” dövizleri ile eylem yapmıştı. İskenderun’da yapılan eylemle eş zamanlı olarak Engie firmasının merkezi önünde de CAN (İklim Eylem Ağı)-Fransa, Friends of the Earth Fransa ve Oxfam Fransa aktivistlerinin “Ada Yumurtalık Termik Santralini Durdurun!” pankartı ile protesto konseri gerçekleşmişti.

İskenderun Körfezinde hali hazırda bulunan 3 termik santralle ek olarak 29 yeni termik santral planlanıyor. Bu projelerden bir tanesi olan Ada Termik Santrali projesi ise Engie (eski GDF-Suez) tarafından yürütülmekteydi.

Engie (eski GDF-Suez), bir Fransız kamu şirketi ve aynı zamanda Paris’te 30 Kasım- 13 Aralık 2015 tarihleri arasında yapılacak olan iklim zirvesinin de sponsorlarından biri.

Firmanın bir yandan kömüre yatırıma devam etmesi, diğer yandan ise iklim değişikliği zirvesine sponsor olması özellikle sivil toplum kuruluşları tarafından önemli bir çelişki olarak sunuluyordu.

(Yeşil Gazete)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR