Gaziemir davasının tutuksuz yargılanan sanıklarına beraat istendi!

İzmir’in Gaziemir ilçesindeki Aslan Avcı Kurşun Fabrikası arazisinde tespit edilen radyoaktif atıkları gömdükleri için haklarında “çevrenin kasten kirletilmesi” suçundan  5 yıl hapis istemiyle açılan davada  Cumhuriyet Savcılığı, yargılanan mahkemeye de gelmemiş bulunan 6 tutuksuz sanık adına  beraat talep etti.

Gaziemir davası

14 Mart 2014 tarihinde Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi tarafından  Aslan Avcı Kurşun fabrikasının yöneticilerine yönelik açılan  Gaziemir davasına 27 Nisan 2015 tarihinde 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.  Sanıkların “Toprakta, suda veya havada kalıcı özellik gösterecek, insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek şekilde çevreyi kasten kirletme” suçundan yargılandığı dava, Savcının 2004 yılından sonra açık araziye atık atıldığına dair kesin delilin elde edilememesi sebebiyle ayrı ayrı beraat isteminde bulunması üzerine Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adına Avukat Arif Ali Cangı, mütalaa için süre istedi. Mahkeme karar için duruşmayı erteledi.

Av.Arif Ali Cangı’dan duruşmaya ilişkin açıklama:

Duruşma sonrası açıklama yapan Avukat Arif Ali Cangı, “Nükleer Santralların gündemde olduğu günümüzde, santral olmadan santral atıklarının yargılamasının yapıldığı bu dava son derece önemlidir. Verilecek karar, sadece davanın taraflarını değil herkesi yakından ilgilendirmektedir. Davanın tipik bir çevre ceza davası olması açısından da davanın sonucu çevre sağlığının ve canlı yaşamının korunması açısından son derece önemlidir. Buna karşın savcı tarafından zaman bakımından beraat mütalaasında bulunması kaygı vericidir. Bir dahaki celsede esas hakkındaki iddialarımızı ayrıntılı olarak mahkemeye sunacağız. Sayın Savcı, fabrikanın 2010 yılına kadar faaliyetini sürdürdüğünü ve atık ürettiğini, 2007 yılında tehlikeli atıkların yanı sıra alanda nükleer atıkların ortaya çıktığını görmezden gelmiştir. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin başvurusu üzerine düzenlenen iddianame ile açılan ve bu dosya ile birleşen davadaki iddia ve deliller yok sayılmıştır. Savcının beraat mütalaasına karşın, ileri süreceğimiz deliller ve açıklamalardan sonra mahkeme tarafından mahkumiyet kararı verileceğini bekliyoruz. Sanık müdafinin şahsım ve nükleer atıklar nedeniyle dava açılmasını sağlayan kurucusu olduğum Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ni hedef alan küçük düşürücü sözlerini de kabul etmek mümkün değildir. Gerekli yasal haklarımı kullanacağım” dedi.

Mahalleli: “Evlerimizi satıp gideceğiz!”demişti

Basında “İzmir’in Çernobili”  olarak da adlandırılan vakada, 2007 yılında tespit edilen radyoaktif atıklar, 2012 yılında kamuoyuna açıklanmasına rağmen 2014 yılında temizlenmeye başlanmıştı.  Ancak 2014  Şubat ayında temizliğe  3 ay ara verilince fabrika ile aynı bölgede bulunan Emrez mahallesi sakinleri isyan etmişti.  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de  temizlemenin bitip bitmediği konusunda bir açıklama yapmadığı için, temizleme çalışmaları sırasında ortaya çıkan ve tesiste öylece bırakılan cüruflar (saf olmayan metal)  Emrez Mahallesi halkı için tehlike saçıyordu. Mahalle sakinleri özellikle yağmurlu havalarda fabrika tarafından kötü bir kokunun geldiğini, duydukları endişe sebebiyle evlerini satıp gitmeyi düşündüklerini açıklamıştı. http://yesilgazete.org/blog/2015/01/21/izmir-gaziemirde-nukleer-tehdit-suruyor/

(Yeşil Gazete)

Pınar Demircan
Pınar Demircan
Lisansını iktisat ,yüksek lisansını ingilizce işletme, doktorasını sosyoloji alanında tamamlamış olan Bağımsız Araştırmacı Pınar Demircan iş yaşamına Japonca bilmesi vesilesiyle Japon şirketlerinin insan kaynakları ve kalite yönetimi alanında çalışarak başladı. Profesyonel iş yaşamı devam ederken Türkiye'de bir nükleer santral kurulmasının yeniden gündeme gelmesinin ardından Fukuşima Nükleer Felaketi üzerinden nükleer santrallerin gerçeklerinin öğrenilmesi için Japonya'daki sivil toplum örgütleri ve ağlarıyla bağlantıya geçti. 2014 yılında Yeşil Gazete yazarları arasına katılarak nükleer santraller ve enerji konusuna yazılarıyla katkı yapan Demircan nukleersiz. org koordinatörlüğünü de bu tarihten itibaren yürütüyor. Çok sayıda sivil toplum örgütüyle çalışmalar yürüten Demircan'ın yurt içi ve dışında katıldığı konferans, etkinlik ve atölyelerde iklim, enerji, çevre ve ekoloji konularında özellikle nükleer bağlamında paylaşımları bulunuyor. Çalışmalarını akademik alanda da sürdürmek için başladığı sosyoloji alanındaki doktorasını 2023 yılında tamamlayan Demircan'ın disiplinlerarası alanda çeşitli çeviri ve makaleleri bulunuyor. İletişim: [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR