Fatsa Bahçeler Köyü’nde siyanür mücadelesi devam ediyor

Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Bahçeler Köyü’nde Altıntepe Madencilik şirketi tarafından siyanürle altın çıkarılacak olmasına halkın tepkisi devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde iş makinelerinin yanında eylem gerçekleştiren köylüler ve sivil toplum kuruluşları, son olarak 100 dönümlük arazideki ağaçların kesilmesi üzerine tepkilerini gösterdi.

1795619_10204846673753170_694804496680598014_n
Ellerinde organik ürünlerle eylem yapan yöre halkı, siyanürle altın çıkarılmasına karşı çıkarak zehirlenmek istemediklerini dile getirdi. Mahalle sakinlerinden Ayşe Gümüş, ormanların kesilmesinden sonra köye domuzların indiğinden bahsetti.

Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Yukarı Bahçeler Mahallesi Engiz mevkiinde Altıntepe Madencilik şirketi, altın madeni çıkarmak üzere çalışma başlattı. 2013 yılında Ordu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden olumlu ÇED kararı çıkaran şirket, siyanürle altın ayrıştırma için kullanılacak kuyularda ağaç kesimine başladı.

ÇED raporu nerede?

Siyanürle altın arama karşıtı mücadelenin içinde bulunan aktivist ve imam Zeki Fidan, kendilerine ÇED halkın katılım toplantısıyla ilgili bilgi verilmediğini, ÇED raporunun verilip verilmediklerini bile bilmediklerini, maden planını hiç görmediklerini aktarıyor. Bilgi edinme hakkı kapsamında Ordu Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduklarını aktaran Fidan, 15 gün içinde cevap gelmesi gerektiğini, gelmediği takdirde hukuki süreci başlatacaklarını belirtti.

10345982_753284854731248_7096672030793114865_n

Fidan’ın aktardığına göre, madenin yapılacağı alanın etrafındaki tüm köy muhtarları maden şirketi tarafından telefonla arandı ve iş vaadinde bulunuldu. Bu nedenle madene karşı beklenen örgütlülük sağlanamadı.

Bölgede altın madenine kimsenin karşı olmadığın, fakat siyanürlü aramanın büyük tehlike olacağını aktaran Fidan, “şirket ilk geldiğinde siyanür kulanılmayacak dediler, sonra bölgeye yerleşince ve haşk ta tepki vermeyince siyanür kullanılacak dediler.”

Maden arazisi Kocahisar, Şerefiye, Tepeköy, Bahçeler ve Yukarı Bahçeler köyleri de dahil 8 köyü kapsıyor. Fakat Zeki Fidan, Fatsa Belediyesi’nin de civar köylerin de tepki göstermediğini aktarıyor. 

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR