“Bülbüller her zaman ötmüyor mu yahu?”

İki soru aynı anda filizlendi içimde, "Bülbüller her zaman ötmüyor mu yahu?" ve "Ne cahilmişim arkadaş!" İlk soru için sana danışayım dedim.
Fotoğraf: Erkan Özkan (dogalhayat.org)
Fotoğraf: Erkan Özkan (dogalhayat.org)

Soru

Güneşin merhaba

Facebook duvarımda Buğday Derneği’nin “Doğa Takvimi 31 Mart – 6 Nisan” paylaşımını gördüm az önce. 3 Nisan için, “Bülbüllerin ötmeye başlaması” denilmiş.

İki soru aynı anda filizlendi içimde, “Bülbüller her zaman ötmüyor mu yahu?” ve “Ne cahilmişim arkadaş!”

İlk soru için sana danışayım dedim. İkincisi için de senden yanıt aldıktan sonra istiareye yatma kararı aldım…

Selam, sevgi, muhabbet.

Rumuz: Kediyim kedi

Yanıt

Sevgili Kediyim Kedi,

Bülbüller elbette her zaman ötüyorlar. Ancak burada kastedilen kırk nağmeli bülbül ötüşü.

Ötücü kuşların çok çeşitli ötüşleri bulunmakta. Bunlardan bir tanesi de erkek bireylerin üreme mevsiminde çıkardıkları eş bulmak için söyledikleri şarkılar. Nitekim buna da üreme şarkısı deniyor.

Bir erkek bülbül neden böyle güzel öter? İki sebebi var, biri sınırlarını belli etmek, “burası benim, yaklaşanı yakarım!” demek için. İkincisi de dişilere “bak ötüşüm ne güzel, hadi gel” demek için.

Bir de elbette bu bülbüller göçmen kuşlar. Bizim ülkemize de üreme dönemlerinde geliyorlar. Dolayısıyla bülbüller bizler için bu mevsimde öteye başlıyorlar.

Ufak bir hikaye buraya yakışır: Sivas’tan Zaralı Hacı Fatma Hanım (Allah rahmet eylesin), bu topraklarda bildiğimiz ilk kuş gözlemcisi. Zaralı Hacı Fatma Hanım, bahçesindeki vişne ağacına gelen kuşları gözler dururmuş. Malum bülbüller de gelirmiş. Fatma Hanım’ın bülbülleri anlatışı şöyle: “Ala sabah bülbül gelir vişnelere gaga atar. Akşama kadar o vişne tanesi sulanır, güneşin de etkisiyle şarap oluverir*. Akşamın garipler vakti denilen saatinde geri gelir. Yaptığı bu şaraptan bir iki damla alıverir, silkinir, kendinden geçer ve başlar şakımaya”…

Bol bülbül ötüşü dinlemeniz dileğiyle…

*Meyvelerle beslenen kuşların böyle sarhoş oldukları bilinen bir doğa olayıdır.

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

Güneşin Aydemir
Güneşin Aydemir
Geçmiş: 1971’de Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünü bitirdi. Öğrenci kolundan, kulübüne; dernekten platforma, mahalle kozasından apartman yöneticiliğine kadar sivil toplumun olduğu her işe burununu soktu. Şimdi: Buğday Ekolojik Yaşam Destekleme Derneği’nde ne iş olsa yapıyor. Yılda bir kere Yeşil Atlas Dergisini hazırlıyor. Kazdağı’nda Yaşam Okulu diye bi projesi var. Orada müdire hanımcılık oynuyor. Yeşil Gazete’ye baygınken getirildi. Birbiriyle alakasız hobileri var: doğal örüntüler, doğa-insan ilişkileri, ekolojik yaşam kültürü, ekolojik kehanetlerde bulunmak, vatandaş bilimi, geleneksel iklim bilgisi, masallar… Gelecek: En büyük hayali, Sarıkamış ormanlarında yaşayan o bozayı gibi güneşin doğuşunu sessizlik ile seyredebilecek saf bir ruh haline gelebilmek…

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR