SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

81 ilden seçilen 153 bin hanede antikor testi yapılacak

0

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, koronavirüse karşı toplumdaki bağışıklık oranlarını verecek antikor testlerinin pazartesiden itibaren 81 ilde yapılmaya başlayacağını söyledi. Özkan, “Antikor bize hastalık geçirip geçirmediğini gösterecek, bize hastalıkla mücadelede yeni bilgiler sağlayacak” dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı öğretim üyesi Özkan,testlere ilişkin şu bilgileri verdi: “Sağlık personelimiz 81 ilde 153 bin kadar haneye giderek, bu haneden bir kişiyi örnek seçecek. Bu haneler Türkiye İstatistik Kurumu tarafından rastgele seçiliyor. Kişiye birkaç tane soru sorulup ardından PCR testi dediğimiz burundan kültür alıp hasta olup olmadığı testi yapılacak. Biraz da kan örneği alıp antikor bakılacak. Bu antikor da bize hastalık geçirip geçirmediğini, bağışıklık kazanıp kazanmadığını gösterecek”.

Salgının devam ettiğini hatırlatan Özkan evlere gidecek sağlık personeline yardımcı olunması istedi. Prof Seçil Özkan şunları söyledi: “Biz daha sıfır vaka görmedik. Sıfır vaka görme süremiz de önemli. Biz sıfır vaka görsek bile çevremizdeki ülkelerde de bitmedi. İran’ı biliyorsunuz, yeni bir ikinci dalgaya geçti. Türkiye de bunu yaşayabilir” 

‘1 Haziran etkisini hafta sonu göreceğiz’

Prof. Dr. Özkan, vakalar yeniden binlerin üzerine çıkmasından da endişelendiğini belirtti: “Bu hastalığın kuluçka süresi 14 gün diye geçiyor ama bir kişiden kapıldıysa ortalama altı-yedi günde belirtiler çıkmaya başlıyor. Biz bir süredir 800-900’lü rakamlarda ilerliyoruz, aslında düşmemiz gerekiyor. Demek ki bu 1 Haziran ve 11 Mayıs’taki yeni normal dönemde kurallara uymuyoruz. Biz bu inişi devam ettiremedik. Korkum binlere de çıkabiliriz. 1 Haziran’ın etkisini biz bu hafta göreceğiz. Hafta sonunun etkisini de 14-15’inde görebiliriz.”

İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) geçen ay yapılmaya başlanan antikor testinde ise  ‘yalancı negatif’ sonuçların önüne geçebilmek ve hastalığı asemptomatik olarak atlatanların tespit edilmesi amaçlanıyor. Test, başta sağlık çalışanları olmak üzere farklı risk gruplarına uygulanıyor. 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.