Başarılı bir kampanya yönetimi yapabilmek ve stratejisini oluşturabilmek için Ice Bucket Challenge hareketini anlamak önemli.
Öncelikle ALS ve Ice Bucket Challenge Nedir?
Eğer herhangi bir sosyal medya hesabınız varsa ( özellikle facebook, instagram ), geçtiğimiz haftalarda zaman tünelinizde birbirlerine meydan okuyarak başından aşağı buzlu su döken insanları görmüşsünüzdür. Viral bir fenomen haline gelen “Ice Bucket Challenge” , insanları her geçen gün artan amyotrofik lateral skleroz hastalığı – motor nöron hastalığı- (ALS) için dikkat çekmek ve bağış yapılmasını sağlamak amaçlı harekete geçirmiştir. Kısa sürede rekor düzeyde yardım toplanmasını sağlayan strateji nedir peki ?
Hadi kampanyanın hızlı ve sağlam adımlarla yayılmasını sağlayan bazı etmenleri analiz edelim:
1-Herkes dahil olabilir.
Hedef kitlesini, akıllı telefonu ve sosyal hesabı olan – ki günümüzde neredeyse herkesin sahip olduğu şeyler- kişiler olarak belirlemesi, kampanyanın çok fazla kişiye dokunmasında büyük etken oldu. Diğer taraftan buzun maliyeti ve herhangi bir miktarda bağış yapabiliyor olabilmek neredeyse kampanyaya ücretsiz olarak dahil olabilmeyi sağlıyor. Ayrıca kampanyaya katılan kişilerin rezil olma risklerinin olmaması ve harekete geçmeden önce düşünmelerini gerektiren şeylerin olmaması kampanyanın yayılması için uygun ortamı sağlıyor. Dahası sadece gerçek kişilerin değil, markalar da kampanyaya dahil oldu. Türk Hava Yollarının kahramanı Wingo için hazırlanan videoda Wingo, Türk Telekom’un kedisi Tekir, Yapı Kredi’den Vadaa ve Arçelik’ten Çelik’e meydan okudu.
http://youtu.be/Ld4Htq3nnE4
2- Kural çok basit “meydan oku”
Dünya üzerinde kampanyaya destek olan bir çok video çekildi. Son birkaç haftadır sosyal medya hesaplarının zaman tünelinde bu videolardan birine denk gelmemek neredeyse imkansız. Kampanyanın katılım kuralları ise resmi sitesine girilip okunmadan, kendiliğinden öğrenilebilecek kadar basit. Bütün ihtiyacın olan bir kap, bir miktar buz gibi su, meydan okuyabileceğiniz bir kaç kişi, videonun görünürlüğünü arttıracak bir kaç hashtag, hepsi bu. Eğer video çekip paylaşmak istemezsen resmi ALS sitesine girerek bağış yapabilirsin.
3- Sadece 24 saatin var !
Kural basit. Eğer birisi sana meydan okuduysa 24 saat içinde kabul edip harekete geçmen gerek. Bu kural kampanyanın hızlı yayılması ve katılımcıların biran önce harekete geçmesini sağlıyor. Bu süre içinde harekete geçmezsen eğer, sosyal medyada itibarın kötü görünebilir.
4- Mükemmel zamanlama
Yaz, bir çoğumuz dışarıdayız ve oldukça sıcak. Kim biraz serinlemek istemez ya da ıslanmayı mazeret gösterebilir ki ? Temmuz sonu Ağustos başı, havaların sıcak olması, günlerin uzaması, insanların tatilde olması ya da kampanyaya katılım için uygun zaman yaratabilmeleri için oldukça müsait. Ayrıca okulların tatil olması da ayrı bir avantaj. Zamanlama olarak insanların daha az meşgul olduğu bir dönem seçilmesi, kampanyanın yayılması için büyük etkenler arasında.
5- Domino etkisi
ALS Ice Bucket Challenge hareketinin yaza damgasını vurması hikayesinde Boston Koleji ve beyzbol takım kaptanları Pete Frate‘a değinmeden geçmemek lazım. #strikeoutsALS hashtagı ve yaratıcı videolar ile kampanyanın görünürlüğünü arttıran Pete ve arkadaşları sayesinde istenen sıçrama yaşandı. Önce ulusal düzeyde sonra uluslararası boyutta domino etkisi ile yayılan hareket her girdiği ülkede popülaritesi yüksek kişilerle hepimizin zaman tüneline girdi.
6- Basit ve anlaşılır hashtagler
Kampanyanın hashtagleri, günümüzün SEO (arama motoru optimizasyonu) uzmanları tarafından kolay hatırlanabilir ve etkili bulunan #IceBucketChallenge ve #StrikeoutsALS. İki hashtag de kampanyanın ne olduğu iki kelime ile açıkça ortaya koyuyor. İlgili içerikleri ve videoları bulmak için ortak bir arama standartı yaratıyor. Sosyal medya kullanıcıları, sadece bu iki hashtag ile farklı sosyal platformlarda diğer katılımcıların paylaşımlarını bulabiliyor.
Ice Bucket Challenge kampanyasının başarısının arkasındaki stratejiyi iyi okumak gerek. Dünyayı değiştirmek, bir şeylere meydan okumak için iyi planlanmış bir strateji ile yola başlamanın ne kadar önemli olduğunu ALS ile ilgili bu kampanyada gördük. Özellikle sivil toplum örgütleri ve kampanya yöneticileri için ders niteliğinde bir pazarlama stratejisi ortaya koyan kampanya: Ice Bucket Challenge. Tabi ki bununla birlikte her çalışmanın kendine özel dinamikleri olduğu ve her kampanyanın kendi stratejisinin belirlenmesi gerektiğini unutmamak gerek.
Doğru bir strateji ile sende bir şeyleri değiştirmek için meydan oku !
Kaynak:
Mert Görkem Ayaz