İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

54 hak örgütünden Nedim Türfent için tahliye çağrısı

0

Dünya çapında 54 basın ve ifade özgürlüğü kuruluşu, 2000 gündür Van Cezaevi’nde tutulan gazeteci Nedim Türfent’in derhal ve koşulsuz bir şekilde tahliye edilmesini bir kez daha talep etti. Yayımlanan açıklamada, Türfent hakkındaki mahkumiyet kararının da bozulması istendi.

Cezaevinden bir mesaj paylaşan Nedim Türfent de şunları kaydetti:  “Ülkemizde o kadar çok adaletsizlik var ki insan bu tür spesifik günlerde bir açıklama yapmaya çekiniyor. Ama şöyle de bir gerçek var bazen bilinir örnekler üzerinden adaletsizliğe, hukuksuzluğa, haksızlığa kaynak tutmak daha kolay oluyor. Bu yüzden, bu 2000 günlük mahpusluğu ülkedeki adaletsizlik fotoğrafının büyük bir sembolü olarak ele alıyorum. Sadece kendi durumum değil, düşünceleri ve siyaset yapma hakları yüzünden özgürlüklerinden alıkonulan bütün mahpuslar için bir duyarlılık oluşması elzemdir. Bugün vesilesi ile gerek ulusal gerekse de uluslararası hak ve özgürlük kuruluşlarını düşünceleri, sözleri ve kimliklerinden dolayı tutsak edilen insanlarla dayanışmaya çağırıyorum”

PEN International: Derhal tahliye edilmeli

Pen International Mahpus Yazarlar Komitesi Başkanı Ma Thida Nedim Türkent’in mahpusluğuyla ilgili şunları kaydetti:

“Bugün, Nedim Türfent’in maruz kaldığı büyük adaletsizliğin bir diğer önemli ve acı verici kilometre taşı. Sadece mesleğini yaptığı için parmaklıklar arkasında 2000 gün geçirmiş olması inanılır gibi değil. Bu adaletsizliği düzeltmek için Türkiyeli yetkililer Nedim’i derhal ve koşulsuz olarak tahliye etmeli ve hakkında verilen mahkumiyet kararını bozmalıdır.”

IPI: Asla geri alınamayacak 2000 gün

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Program Koordinatörü Renan Akyavaş  ise şu ifadeleri kullandı:

Bugün, Nedim’in bir gazeteci olarak cesareti için cezalandırıldığı sonu olmayan adaletsizliğin önemli bir dönüm noktasını daha arkamızda bırakıyoruz. Nedim, özgürlüğü bekleyerek 2000 günü parmaklıklar arkasında geçirdi. Asla kaybetmemesi gereken ve asla geri alamayacağı 2000 gün. Eleştirel sesleri susturmak için bir silah haline getirilmiş yargı tarafından yüzlerce gazeteci aynı şekilde hedef alındı. Anayasa Mahkemesi’ne bu büyük adaletsizliği sonlandırmak için Nedim’in başvurusuna öncelik vermesi gerektiğini iki kez ilettik. Bu sefer harekete geçeceklerine inanıyoruz.”

MLSA:  Ödüllendirilmesi gerekirdi

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Proje ve İletişim Koordinatörü Murat Kök ise Nedim Türfent’in ödüllendirilmesi gereken gazeteciliği için cezalandırıldığını belirterek “Nedim’in maruz kaldığı adaletsizlikler aslında Türkiye’de Kürt gazetecilerin büyük çoğunluğunun maruz kaldığı adaletsizliklerdir. Bu yüzden samimi olarak ifade özgürlüğünü savunan tüm kişi ve kurumları Nedim ile dayanışmaya davet ediyoruz” dedi.

DİSK Basın-İş ve Haberin Var Mı İnisiyatifi de birer açıklama yaparak, Türfent’in serbest bırakılmasını istedi.

İmzacılar

ARTICLE 19, Articolo 21, Association of European Journalists (AEJ), Cartoonists Rights Network International (CRNI), Committee to Protect Journalists (CPJ), Croatian PEN, Danish PEN, English PEN, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), French PEN, German PEN, Human Rights Association (HRA)/ İnsan Hakları Derneği (İHD), IFEX, Index on Censorship, Initiative for Freedom of Expression/ Düşünçe Suçu?!na Karşı Girişim, Irish PEN/PEN na hÉireann, Kurdish PEN, Montenegrin PEN Center, OBC Transeuropa (OBCT), PEN America, PEN Bangladesh, PEN Belgium, PEN Centre of Bosnia & HerzegovinaPEN Esperanto, PEN Estonia, PEN Georgia, PEN Iraq, PEN Latvia, PEN Malta, PEN Melbourne, PEN Moscow, PEN Netherlands, PEN Norway, PEN Portugal, PEN Québec, PEN Romania, PEN Suisse Romand, PEN Trieste, PEN Turkey, Perth PEN Centre, Russian PEN, San Miguel de Allende PEN, Slovene PEN, South East Europe Media Organisation (SEEMO), St Petersburg PEN, Swedish PEN, Turkey Human Rights Litigation Support Project/Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi, Vietnamese Abroad PEN Centre, Wales PEN Cymru.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.