40 bin kişi Sinop’ta “Nükleere geçit yok!” diye haykırdı.

29 yıl sonra bugün hala etkilerini hissettiren, Türkiye de dahil Avrupa’da milyonlarca insanın sağlığı üzerinde iz bırakan  dünyada yaşanmış en korkunç felaket Çernobil Nükleer Faciası Sinop’ta bugün 40 bin kişilik katılımlı  mitingle anıldı.

sinop-21-nkp
Çernobil’in 29.yılı anmasında Sinop Uğur Mumcu Meydanında 40 bin kişi

40 yıldır verilen nükleer karşıtı mücadelenin üstüne devlet ve hükümet yetkilileri vatandaşın karşı çıkmasına rağmen nükleer santral kurma konusundaki ısrarını nükleerli sözleşmelere attıkları imzalarla, yaptıkları açılış törenleriyle sergiledikçe halk tepkisini sokağa dökülerek veriyor. Bu ülkenin insanları nükler santral istemiyor!

sinop-8-kos

Sadece İstanbul’dan 1000 kişinin katılarak destek verdiği Sinop’taki nükleer karşıtı miting 80’den fazla sivil toplum örgütünün ve halkın destekleriyle çığ gibi büyüdü. Sinop Nükleer Karşıtı Platform ,KESK ve bileşenleri organizasyonunda kent merkezinde oluşturulan kortejler Sinop Uğur Mumcu Meydanı’nda toplandı. Sinop’un balıkçıları da teknelerine astıkları “Sinop Nükleer Santral istemiyor” afişleriyle eyleme katıldı. Sinop genelinde de esnaf ve Sinop halkının evlerinin, dükkanlarının pencerelerinde de aynı afişler göze çarpıyor.

sinop ba

1 Nisan şakası bile olamayacak şekilde tam gün yaşanan elektrik kesintisinden sonra, nükleer santral yapımını öngören anlaşma ertesi gün imzalanmış, Enerji Bakanı tarafından ülkemizdeki “enerji arzı fazlalığı” sebebiyle yapıldığı açıklanan kesinti sonrasında enerji üretimi için neden nükleer santrallere başvurulduğu kafaları daha da karıştırmıştı. Aynı tarihlerde bir de yine bahsi geçen ihtiyaç duymadığımız bu enerji için Akkuyu’da nükleer santral tesisinin temel atma töreni yapılmıştı ki halkın yükselen tepkisini nedensizleştirmek için hemen “çocuklu” nükleer santral reklamları piyasaya sürüldü. Bu kez reklamların kaldırılması uğraşıldı özellikle çocukların reklamlarda oynatılmasına şiddetle karşı çıkıldı. Meslek örgütleri reklamların kaldırılması için hukuki yollara başvurmak zorunda kaldı. Ancak Hükümet nükleer konusunda öyle istekliydi ki 23 Nisan geleneğine göre başbakan/bakan koltuğuna oturan çocuklara fısıltıyla “nükleer santral kurulması gerekir” dedirtildi. Sonuçta 40 bin kişi hep bir ağızdan”Nükleere hayır! Nükleere geçit yok! demek için Sinop’a gitmek zorunda hissetti.

Eylemde çocuklar, kendi gelecekleri için ebeveynleriyle yürürken

 

Çernobil’in 29. Yıldönümü anmasında Sinop’taki eylemin benzerleri yarın İstanbul, Ankara, Mersin gibi çeşitli illerde ve kıyıları  Akkuyu’ya kurulacak nükleer santralden 90 kilometre mesafede uzanan Kıbrıs’ta yapılacak.

Geleceğine ve sağlıklı nesillere sahip çıkmayak isteyen herkes için çağrımızdır,

26 Nisan Pazar (yarın) İstanbul’da Nükleere karşı katılabileceğiniz  2 eylem var:

14:00’da Kadıköy Boğa heykeli önünde

16:00’da Galatasaray Meydanı’nda toplanılacak.

 

(Yeşil Gazete)

Pınar Demircan
Pınar Demircan
Lisansını iktisat ,yüksek lisansını ingilizce işletme, doktorasını sosyoloji alanında tamamlamış olan Bağımsız Araştırmacı Pınar Demircan iş yaşamına Japonca bilmesi vesilesiyle Japon şirketlerinin insan kaynakları ve kalite yönetimi alanında çalışarak başladı. Profesyonel iş yaşamı devam ederken Türkiye'de bir nükleer santral kurulmasının yeniden gündeme gelmesinin ardından Fukuşima Nükleer Felaketi üzerinden nükleer santrallerin gerçeklerinin öğrenilmesi için Japonya'daki sivil toplum örgütleri ve ağlarıyla bağlantıya geçti. 2014 yılında Yeşil Gazete yazarları arasına katılarak nükleer santraller ve enerji konusuna yazılarıyla katkı yapan Demircan nukleersiz. org koordinatörlüğünü de bu tarihten itibaren yürütüyor. Çok sayıda sivil toplum örgütüyle çalışmalar yürüten Demircan'ın yurt içi ve dışında katıldığı konferans, etkinlik ve atölyelerde iklim, enerji, çevre ve ekoloji konularında özellikle nükleer bağlamında paylaşımları bulunuyor. Çalışmalarını akademik alanda da sürdürmek için başladığı sosyoloji alanındaki doktorasını 2023 yılında tamamlayan Demircan'ın disiplinlerarası alanda çeşitli çeviri ve makaleleri bulunuyor. İletişim: [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç taslağı metnine tepkiler yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR