40 bin kişi Sinop’ta “Nükleere geçit yok!” diye haykırdı.

29 yıl sonra bugün hala etkilerini hissettiren, Türkiye de dahil Avrupa’da milyonlarca insanın sağlığı üzerinde iz bırakan  dünyada yaşanmış en korkunç felaket Çernobil Nükleer Faciası Sinop’ta bugün 40 bin kişilik katılımlı  mitingle anıldı.

sinop-21-nkp
Çernobil’in 29.yılı anmasında Sinop Uğur Mumcu Meydanında 40 bin kişi

40 yıldır verilen nükleer karşıtı mücadelenin üstüne devlet ve hükümet yetkilileri vatandaşın karşı çıkmasına rağmen nükleer santral kurma konusundaki ısrarını nükleerli sözleşmelere attıkları imzalarla, yaptıkları açılış törenleriyle sergiledikçe halk tepkisini sokağa dökülerek veriyor. Bu ülkenin insanları nükler santral istemiyor!

sinop-8-kos

Sadece İstanbul’dan 1000 kişinin katılarak destek verdiği Sinop’taki nükleer karşıtı miting 80’den fazla sivil toplum örgütünün ve halkın destekleriyle çığ gibi büyüdü. Sinop Nükleer Karşıtı Platform ,KESK ve bileşenleri organizasyonunda kent merkezinde oluşturulan kortejler Sinop Uğur Mumcu Meydanı’nda toplandı. Sinop’un balıkçıları da teknelerine astıkları “Sinop Nükleer Santral istemiyor” afişleriyle eyleme katıldı. Sinop genelinde de esnaf ve Sinop halkının evlerinin, dükkanlarının pencerelerinde de aynı afişler göze çarpıyor.

sinop ba

1 Nisan şakası bile olamayacak şekilde tam gün yaşanan elektrik kesintisinden sonra, nükleer santral yapımını öngören anlaşma ertesi gün imzalanmış, Enerji Bakanı tarafından ülkemizdeki “enerji arzı fazlalığı” sebebiyle yapıldığı açıklanan kesinti sonrasında enerji üretimi için neden nükleer santrallere başvurulduğu kafaları daha da karıştırmıştı. Aynı tarihlerde bir de yine bahsi geçen ihtiyaç duymadığımız bu enerji için Akkuyu’da nükleer santral tesisinin temel atma töreni yapılmıştı ki halkın yükselen tepkisini nedensizleştirmek için hemen “çocuklu” nükleer santral reklamları piyasaya sürüldü. Bu kez reklamların kaldırılması uğraşıldı özellikle çocukların reklamlarda oynatılmasına şiddetle karşı çıkıldı. Meslek örgütleri reklamların kaldırılması için hukuki yollara başvurmak zorunda kaldı. Ancak Hükümet nükleer konusunda öyle istekliydi ki 23 Nisan geleneğine göre başbakan/bakan koltuğuna oturan çocuklara fısıltıyla “nükleer santral kurulması gerekir” dedirtildi. Sonuçta 40 bin kişi hep bir ağızdan”Nükleere hayır! Nükleere geçit yok! demek için Sinop’a gitmek zorunda hissetti.

Eylemde çocuklar, kendi gelecekleri için ebeveynleriyle yürürken

 

Çernobil’in 29. Yıldönümü anmasında Sinop’taki eylemin benzerleri yarın İstanbul, Ankara, Mersin gibi çeşitli illerde ve kıyıları  Akkuyu’ya kurulacak nükleer santralden 90 kilometre mesafede uzanan Kıbrıs’ta yapılacak.

Geleceğine ve sağlıklı nesillere sahip çıkmayak isteyen herkes için çağrımızdır,

26 Nisan Pazar (yarın) İstanbul’da Nükleere karşı katılabileceğiniz  2 eylem var:

14:00’da Kadıköy Boğa heykeli önünde

16:00’da Galatasaray Meydanı’nda toplanılacak.

 

(Yeşil Gazete)

Pınar Demircan
Pınar Demircan
Lisansını iktisat ,yüksek lisansını ingilizce işletme, doktorasını sosyoloji alanında tamamlamış olan Bağımsız Araştırmacı Pınar Demircan iş yaşamına Japonca bilmesi vesilesiyle Japon şirketlerinin insan kaynakları ve kalite yönetimi alanında çalışarak başladı. Profesyonel iş yaşamı devam ederken Türkiye'de bir nükleer santral kurulmasının yeniden gündeme gelmesinin ardından Fukuşima Nükleer Felaketi üzerinden nükleer santrallerin gerçeklerinin öğrenilmesi için Japonya'daki sivil toplum örgütleri ve ağlarıyla bağlantıya geçti. 2014 yılında Yeşil Gazete yazarları arasına katılarak nükleer santraller ve enerji konusuna yazılarıyla katkı yapan Demircan nukleersiz. org koordinatörlüğünü de bu tarihten itibaren yürütüyor. Çok sayıda sivil toplum örgütüyle çalışmalar yürüten Demircan'ın yurt içi ve dışında katıldığı konferans, etkinlik ve atölyelerde iklim, enerji, çevre ve ekoloji konularında özellikle nükleer bağlamında paylaşımları bulunuyor. Çalışmalarını akademik alanda da sürdürmek için başladığı sosyoloji alanındaki doktorasını 2023 yılında tamamlayan Demircan'ın disiplinlerarası alanda çeşitli çeviri ve makaleleri bulunuyor. İletişim: [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR