‘4-5 gün daha kazandık’: Zeytincilik tasarısı neden ertelendi?

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen dün oylanarak kabul edilmesi beklenen zeytincilik tasarısı, üretici örgütlerinden gelen tepkiler üzerine haftaya ertelendi. Zeytinlik alanları sanayi, enerji ve madencilik yatırımlarına açılmasını öngören yasa tasarısına kamuoyundan da büyük tepki gelmişti. Dün Meclis’te Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün yanı sıra ilgili komisyon başkanı ile bir toplantı gerçekleştiren üretici örgütü temsilcileri, zeytinliklerle ilgili düzenlemelerin torba yasadan çıkarılmasını talep etti. Bunun üzerine zeytinliklerle ilgili hazırlanan ve alt komisyondan geçirilen kanun taslağının oylanması, yeniden değerlendirilmek üzere haftaya ertelendi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca hazırlanan ve kısaca Üretim Reform Paketi olarak adlandırılan ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ 1 Haziran’da ilgili alt komisyondan geçirilerek Meclis Genel Kuruluna Gönderilmişti.

Mustafa Tan

Üretici örgütlerinin temsilcileri dün TBMM’deydi

Dün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek oylanması beklenen tasarı, zeytin üreticileri ve kamuoyundan gelen tepkiler üzerine ertelendi. Üreticilerin görüşü alınmadan hazırlandığı eleştirilerine neden olan tasarıyla ilgili çekincelerini gündeme getiren üretici örgütü temsilcileri, dün bu çekincelerini en üst düzeyde, ilgili bakanlara da aktardılar.

İki bakan ve Komisyon Başkanı ile iki saatlik görüşme yaptılar

Odavtv’den Yusuf Yavuz’un haberine göre, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Mustafa Tan, AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş’ın öncülüğünde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve komisyon başkanı Ziya Altunyaldız ile bugün Meclis’te iki saate yakın süren bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, “Toplantıda, zeytincilik sektörünün tüm tarafları söz aldı ve zeytincilikle ilgili maddelerin bu torba yasadan çıkarılması talebimizi aktardık. Tarım Bakanlığı ve ilgili bakanlıklarla, sektörün de mutabık kalacağı zeytincilikle ilgili ayrı bir kanun hazırlanabileceğini belirttik. Çünkü ‘oldubittiye’ getirilen bu tasarı üzerinde tartışacak fırsatımız bile olmadı. Bizler önceliği zeytin ve zeytincilik olan, zeytin ağaçlarını koruyan bir düzenlemeden yanayız” dedi.

“4-5 gün daha kazandık, çabalarımız devam edecek”

İlgili bakanlarla yapılan toplantıda, Başbakan Binali Yıldırım’ın, “Herkes istemiyorsa, zeytincilikle ilgili maddeleri çıkartırız” sözlerini de anımsattıklarını dile getiren Tan, sektör temsilcilerinin de bu görüşte olduğunu belirterek şunları dile getirdi:

“Başkan ve ilgili Bakanlar konuyu değerlendireceklerini bildirdiler ve toplantı sona erdi. Şu an itibarıyla beklemek durumundayız. TBMM’den aldığımız bilgiye göre çabalarımızla zeytin ile ilgili madde en erken 12 Haziran gecesi veya Salı günü kesin geçebileceği şeklinde olduğu yönünde. Kısacası 4-5 gün daha kazandık. Duyarlılığımız ve çabalarımız devam edecek.”

(Odatv)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim değişikliği ve kuraklık Kaliforniya’da sezonun en büyük yangınını körükledi

Kaliforniya'da bu yılın en büyük, eyalet tarihinin ise en büyük yedinci orman yangını iklim değişikliği ve kuraklık koşulları nedeniyle olağanüstü bir hızla büyüyerek 350 bin dönümden fazla alanı yaktı.

Amazon yağmur ormanlarına zarar veren sığır çiftçisine 50 milyon dolar tazminat

Brezilya'da bir mahkeme, Amazon yağmur ormanlarınını yok ederek sığırları için otlak alanına dönüştüren çiftçiye 50 milyon dolar tazminat ve tahrip edilen alanı onarma cezası verdi.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

İklim değişikliği kuş gribi vakalarındaki artışı tetikliyor

ABD'nin Colorado eyaletinde insanlarda görülen kuş gribi vakalarını inceleyen araştırmacılar, aşırı sıcaklıkların salgınla ilişikili olabileceğini buldu. Uzmanlar, salgınla mücadele çabalarında iklimle ilgili hususların da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

İklim krizine ‘umut’ olarak sunulan seraların çalışma koşulları umut vaat etmiyor

İklime dirençli üretim koşullarını mümkün kılan seracılık faaliyetleri giderek artarken sera çiftçilerinin çalışma koşulları endişelere yol açıyor. Seraların içindeki yüksek sıcaklıkların sağlık etkilerine dikkat çeken araştırmacılar, çiftçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için seralara ısı standartlarının getirilmesini öneriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR