Uncategorized

30 Ocak 2014

0

Edward Snowden, Nobel Barış Ödülü’ne aday

Norveçli iki milletvekili, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden’ı 2014 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi. Milletvekilleri, “Snowden’ın sızdırdığı bilgiyle bağlantılı kamusal tartışmaların ve siyaset değişikliklerinin daha istikrarlı ve barışçı bir dünya düzenine katkıda bulunduğunu” belirtti. Snowden’ın sızdırdığı belgeler, ABD’nin küresel casusluk faaliyetlerine ilişkin detayları gözler önüne sermiş, izleme programlarının yeniden gözden geçirilmesine neden olmuştu.

Ukrayna Parlamentosu’ndan eylemcilere af çıktı

Af yasası, protestocuların işgal etmiş oldukları kamu binalarını terk etmeleri koşuluyla yürürlüğe sokulacak. Ukrayna parlamentosu iki gün önce de gösteri yapılmasına yasak getiren ve büyük tartışmalar yaratan yasaları iptal etmişti.

Bolivya sel nedeniyle ulusal acil durum ilan etti

Hükümet, 30 kişinin hayatını kaybettiği,  21 bin ailenin yerinden olduğu sel felaketi nedeniyle ulusal acil durum ilan etti. Acil durum nedeniyle, selin vurduğu La Paz, Beni, Santa Cruz ve Cochabamba bölgeleri başta olmak üzere sel mağdurlarına 1 milyon dolarlık destek sağlanacak.

Kuzey Irak’ta etkili sağanak yağış: 8 kişi öldü

Kuzey Irak’ta son iki günde etkili olan sağanak yağış ile birlikte gelen sel suları 8 kişinin boğularak ölmesine, 7 kişinin kaybolmasına yol açtı. Baadre İlçesi’nde yolda araçları ile sel sularının içinde mahsur kalan bir annenin kucağındaki 8 aylık çocuğu sel sularına kapılarak öldü.

Mısır Al Jazeeraé muhabirlerine suç duyurusunda bulundu

Mısır, İkisi İngiltere ve biri Hollanda vatandaşı olan 20 Al Jazeera muhabirine, “yurtdışında Mısır’ın itibarını zedeledikleri” gerekçesiyle suçladı. Yerli gazeteciler aynı zamanda Müslüman Kardeşler sempatizanı olmakla suçlanıyor. Bazı tahminlere göre Mısır’daki tutuklu gazeteci sayısı 40’ın üzerinde

Dünyada 57 milyon çocuk okula gidemiyor

UNESCO tarafından yayımlanan rapora göre yoksul ülkelerde her dört gençten biri tek bir cümle okuyamıyor. Dünyadaki tüm çocukların ilkokula gidebilmesi için 70 yıldan fazla zaman geçmesi gerektiği belirtilen raporda, Hindistan, Vietnam, Etiyopya ve Tanzanya’nın eğitime erişimde ilerleme sağladığı; Sahra Çölü’nün güneyinde kalan ülkelerde ise durumun özellikle kötü olduğu vurgulanıyor. Nijerya, ilkokula gitmeyen çocukların en fazla olduğu ülke.Eğitim olanağı sağlanamamasının en önemli nedeni, şiddet olayları ve çatışmalar.

Attica Hayvanat Bahçesi’nde artık yunuslar kullanılamayacak

Yunanistan parlamentosu, Attica hayvanat bahçesinde yunusların şov amacıyla kullanılmasını yasakladı. Hayvanat bahçesi yetkilileri, yunus gibi “egzotik” hayvanların gösterilmesinin eğitim amaçlı olduğunu savunmuştu. “Marine Mammal Project” (Deniz Memelileri projesi) direktörlerinden Mark J. Palmer, “yunus gibi hayvanların eğitim kılıfı altında şovlarda kullanılmasını önledikleri için” parlamentoya teşekkür etti

Ahmedinejad’a benzeyen oyuncu sekiz yıl skeçlerde yer alamayacak

İran’ın tanınmış oyuncularından Mahmud Basiri, eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a fiziksel benzerliği yüzünden sekiz yıl boyunca skeçlerde rol almasının yasaklandığını açıkladı. Basiri, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilişkili bir film projesini de geri çevirdiğini kaydetti. Basiri, günün birinde izin alırsa, eski cumhurbaşkanı Ahmedinejad rolünü oynayabileceğini de belirtti.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.