Dünyaİklim KriziManşet

2032 Yaz Olimpiyatları ev sahipliğine Finlandiya’dan başvuru: Merak etmeyin, 12 yıl içinde buzlar gidecek

0

2032 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapma yarışına ‘dünyanın en soğuk şehri’ olarak bilinen Finlandiya’daki Laponya Bölgesi’nde bulunan Salla şehri de katıldı. Şehir, halihazırda Cakarta, İstanbul ve Seul’un yarıştığı ev sahipliği adaylığı için, iddialı bir video hazırladı.

Yayınlanan tanıtım videosunda bir bölge sakini “Daha önce hiç sıcaklık hissetmemiştim ama eminim ki gelecektir” ifadelerini kullandı. Bir başkası ise “12 yıl içerisinde buzlar yok olacak ve bu mükemmel bir göl olacak” dedi. Sörf tahtasıyla kadraja giren üçüncü kişi ise “Karların erimesini sabırsızlıkla bekliyorum” temennisinde bulundu.

Kuzey Kutbu manzarası yerine yaz aktiviteleri

Yarışan diğer şehirlerin elinde altyapı gibi bir avantaj varken Salla’da ise iklim krizi var. Resmi Salla 2032 internet sitesinde logo olarak eriyen bir dağ manzarası ve olimpiyat halkaları yer alıyor.

Salla diğer şehirlere kıyasla eşi benzeri olmayan bir şey vadediyor: Kuzey Kutbu manzarasının yerini geleneksel yaz aktivitelerinin aldığı bir şehir.

The Guardian’ın aktardığına göre Salla Belediye Başkanı Erkki Parkkinen “İklim değişikliğinden endişe duyduğumuz ve Arktik çemberinde yaşadığımız ve meydana gelen değişiklikleri gördüğümüz için bu fikri sevdik” ifadelerini kullandı.

‘Değişiklikler daha hızlı’

Şu anda Lapland’da, dünyanın hayal gücünde kışı çağrıştıran bozulmamış görüntüleri çekmeye yetecek kadar kar var. Ancak Kuzey Kutbu, küresel ısınmanın getirdiği en radikal iklim değişikliklerini yaşıyor ve Finlandiya’nın Salla kasabası da bir istisna değil.

Parkkinen, “Kışlar öncekinden daha geç geliyor ve hava durumu daha öngörülemez hale geldi. Bazı günler -30C’ye ulaşabiliriz ve iki gün sonra artı derecelere çıkabilir. Değişiklikler eskisinden daha hızlı” ifadelerini kullandı.

Salla 2032 Yaz Olimpiyatları için seçtiği maskotu ise artan sıcaklıklarla nesli tükenmiş bir ren geyiği.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.