DünyaManşetSağlık

2023 Nobel Tıp Ödülü mRNA aşısının geliştirilmesi çalışmalarına

0

2023’ün Nobel ödülleri verilmeye başlandı. Bu yılın Tıp Ödülü, mRNA içerikli Covid-19 aşısının geliştirilmesini sağlayan çalışmalara imza atan 68 yaşındaki Macar asıllı bilim insanı Katalin Kariko ve 64 yaşındaki ABD’li bilim insanı Drew Weissman‘a verildi.

İsveç’teki Karolinska Enstitüsü‘nde düzenlenen basın toplantısında, 2023 Nobel Tıp Ödülü’nü, “Covid-19’a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan nükleozit baz modifikasyonlarına ilişkin keşifleri” nedeniyle biyokimyager Kariko ve immünolog Weissman’ın kazandığı açıklandı.

Ödülü kazanan bilim insanları 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon dolar) para ödülünü paylaşacak.

2022 Nobel Tıp Ödülü’nü “soyu tükenmiş homininlerin genomları ile insan evrimine ilişkin keşiflerinden ötürü” 68 yaşındaki İsveçli biyolog Svante Paabo kazanmıştı.

Nobel ödülleri

İsveçli Alfred Nobel‘in vasiyeti üzerine ölümünden sonra 9 Haziran 1900’de kurulan Nobel Vakfı’nın insanlığa hizmette bulunanlara verdiği ödüller, dünyanın en saygın ödülleri olarak kabul ediliyor.

Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından, kişiler veya kuruluşlara fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp olmak üzere beş dalda en başarılı kabul edilen isimlere veriliyor.

Ek olarak oluşturulan, Nobel Ekonomi Ödülü ise 1968’de İsveç Merkez Bankası‘nın Alfred Nobel’in anısına ekonomi dalında da ödül verilmesini kararlaştırmasıyla, ilk kez 1969’da verildi.

Bu ay içinde diğer dallarda da ödüller sahibini bulacak. Para ödülünün miktarı İsveç kronunun değer kaybetmesi nedeniyle ödül miktarı bu yıl 1 milyon kron artırıldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.