Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

[2022’nin ardından] Geçen yılın en başarılı beş Cover’ı

0

Bazen sevdiğimiz bir şarkıyı farklı sanatçılardan dinlemekten keyif alırız. Hatta kimi zaman dinlediğimiz cover’lar şarkıyı bildiğimiz halinden o denli farklı bir yere taşır ki, aslında şarkıyı yeniden  keşfetmiş gibi oluruz.

Müzik dünyasında öyle cover’lar yapılmıştır ki, bunların  bazıları şarkıların orijinal versiyonlarının çok önüne geçmiştir. Mesela, Sinead O’Connor‘ın  “Nothing Compares 2 U”ya yaptığı  samimi ve  duygusal  cover o denli başarılı olmuştur ki, şarkının Prince’e ait olduğu neredeyse unutulmuştur. Hatta O’Connor’ın yorumu ile şarkı ,”Tüm Zamanların  En İyi 500 Şarkısı” listesinde 184’ncü sırada gösterilmiştir.

2022 yılında da sayısız popüler şarkıya cover yapıldı. Bunların bazıları hayatını kaybeden şarkıcıların ardından çıkarılan  “Sanatçıya Saygı” albümlerinde, bazıları da şarkıcıların özel cover albümlerinde yer aldı. Kimi zaman 60’lı yılların Soul, R&B şarkılarını rock formatında dinledik, kimi zaman da 80’li, 90’lı yılların unutulmaz melodileri, yepyeni ses ve farklı yorumlarla karşımıza çıktı.

2022 yılında yapılan en iyi cover şarkılarla ilgili müzik dergilerinde ve çeşitli internet sitelerinde birbirinden farklı listeler yayınlandı. Bu şarkıların arasından seçtiğimiz ve çoğunluğu akustik cover’lardan oluşan beş şarkılık aşağıdaki liste, farklı dönemlerin hitlerinden sadece küçük bir derleme.

My Girl/The Temptations -1965
Cover: Blacktop Mojo

 

Amerikalı ünlü vokal grubu The Temptations tarafından 1965 yılında seslendirilen ve grubun ilk hit parçası olarak listelerde birinci sıraya kadar yükselen soul müziğin bu eşsiz örneği, rock grubu Blacktop Mojo tarafından tarafından folk rock tarzında seslendirildi. Grubun Scorpions’un baladlarını çağrıştıran akustik yorumu, The Temptations ‘ın neşeli vokal yorumuna kıyasla oldukça yavaş ama bir o kadar da dokunaklı.

What a Wonderful World/ Louis Armstrong-1967
Cover: Sofi Tukker

 

Elektronik müziğin ünlü isimlerinden Türk Dj Mahmut Orhan’la da ortak çalışmaları olan Florida’lı ikili  Sofi Tukker, Louis Armstrong’un bu ünlü şarkısını o kadar farklı yorumlamış ki, fondaki trompet sesi duyulmasa, neredeyse  parçanın  ünlü bir caz klasiği olduğunu hatırlayamayacağız.

Suspicious Minds/ Elvİs Presley-1969
Cover: Angelina Jordan

 

Elvis Presley’in en iyi şarkılarından biri olan “Suspicious Minds” birçok sanatçı tarafından yorumlanmıştı. Henüz 8 yaşında iken 2014 Norvay’s Got Talent’i birincilikle bitiren Angelina Jordan,buğulu ve benzersiz sesi ile Kral’ın şarkısını yüreğimizin derinliklerinde hissetmemizi sağlıyor. Jordan, arkadaş olduğu ayakkabısız bir kıza, kendi ayakkabısını verdiği günden beri sahnede çıplak ayakla şarkı söylüyor.

Famous Blue Raincoat/ Leonard Cohen-1971
Cover: Nathaniel Rateliff

 

2016 yılında hayatını kaybeden Kanadalı şarkıcı Leonard Cohen için bu sene “A Tribute to Leonard Cohen” adı altında sanatçıya bir saygı albümü yayınlandı. Norah Jones, Peter Gabriel, Gregory Porter ve James Taylor gibi ünlü sesler efsanevi şarkıcının en derin 14 şarkısını yorumladı.  Bir aşk üçgeninde aldatılan erkeğin, eşiyle beraber olan yakın arkadaşına yazdığı şiirsel mektubu konu alan “Famous Blue Raincoat”, Cohen’in en esrarengiz ve dokunaklı melodilerinden biri. Bu eşsiz klasiği Nathaniel Rateliff yumuşacık bir caz parçasına dönüştürmüş.

Endless Love/Diana Ross & Lionel Richie -1981
Cover: Connie Talbot & Boyce Avenue

 

Lionel Richie ve Diana Ross’un bu eşsiz düetleri Bilboard tarafından “Tüm zamanların En iyi Düeti” olarak gösteriliyor. 1981 yılında dokuz hafta boyunca “Hot 100” listesinin birinci sırasında kalan şarkı Kenny Rogers tarafından da yorumlanmıştı. Amerikalı cover grubu Boyce Avenue‘nün “Acoustic Cover Love Songs” albümünde yer alan şarkıda Boyce Avenue’ye Connie Talbot eşlik ediyor. Sekiz yaşında ilk albümünü çıkaran Talbot da “Got Talent” yarışmalarında keşfedilen özel seslerden biri.

Geçmiş yılların birçok hit şarkısı, genç sanatçıların bu cover’ları ile beraber yeni nesillere de ulaşıyor ve bu sayede birçok yeni ses de gün yüzüne çıkmış oluyor. Böylece 60’ların,70’lerin ve 80’lerin duygu yüklü melodilerine  özlemimizi gideriyoruz ve onları yepyeni yorumlarla bir anlamda tekrar keşfediyoruz.

Fazlasını dinlemek isterseniz, Spotify‘da bulabileceğiniz 10 şarkılık seçki de burada. 

Kaynakça

  • Covermesongs.com, The best songs of January, February, ……… December.
  • Wikipiedia, Boyce Avenue, Connie Talbot, Blacktop Mojo, Sofi Tukker, Angelina Jordan,

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.