DünyaManşet

2015 Dünya Risk Konferansı, Fukuşima felaketini anma haftasında Japonya’da yapılacak

0

11 Mart 2011, Fukuşima Nükleer Felaketinin üstünden 4 yıl geçti. Yaşanan nükleer felaket tetikleyicisi olan deprem ve tsunamiden çok daha büyük sonuçlara yol açtı. Binlerce kayıp verildi, şimdilik 120 binden fazla insan evlerini bir anda bırakmak ve bir daha dönmemecesine başka şehirlere yerleşmek zorunda kaldı. Nükleer felaketin yaydığı radyoaktif maddeler dağların doruklarına çıktı, nehirlere, okyanusa karıştı, karışmaya da devam ediyor. Bölgedeki 3000 çocuk içinde  100’den fazlasına tiroit kanseri teşhisi kondu, üstelik felaket bitmiş de değil, sonuçları önümüzdeki 10-20 yıl içinde katlanarak etkisini hissettirmeye devam edecek.

Bugün 8 Mart 2015 “Nükleersiz Gün” olarak Fukuşima Nükleersiz Haftası eylemlerinin fitilini ateşleyecek ve tüm bir hafta boyunca Japonya genelinde (Tokyo, Fukuşima ve Sendai ağırlıklı olmak üzere) çok sayıda etkinlik yapılacak .

sendai

3.BM Dünya Konferansı, Felaket Risklerinin Azaltılması 14-18 Mart 2015

Bunlardan biri Tokyo’da yapılacak olan  dünyadaki nükleer karşıtlarını da ilgilendiren Nükleersiz bir Dünya için Küresel Konferans (Global Conference for a Nuclear Free World) olurken  diğer bir  organizasyon da  nükleer felaketin sonuçlarının değerlendirileceği 11-13 Mart arasında Fukuşima’da gerçekleştirilecek olan “Fukuşima’dan Alınan Dersler” konulu konferans. Dünya genelindeki  antinükleer aktivistlerle Japonya’daki aktivistleri de  biraraya getirecek olan etkinliğin sonunda Anti Nükleer Enerji Bildirgesi okunarak tüm dünyaya ilan edilecek.

Fukuşima haftasındaki bir diğer etkinlik ise ilki 2009 yılında Bahreyn’de  Birleşmiş Milletler tarafından  yapılmış olan Afet Risklerinin Azaltılması konularının işlendiği Dünya Risk Konferansı’nın üçüncüsü. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-ki Moon da  4 Mart 2015’teki konuşmasında, “Dünyadaki büyüyen eşitsizlik, artan doğal afetler, aşırı şehirleşme, enerjinin ve doğal kaynakların  ölçüsüz tüketimi  dünyayı  üstesinden gelemeyeceği risklerle sitematik global etkilere maruz bırakmaktadır” diyerek   iyileşmenin sağlanabilmesi için  felaketin sonuçlarından hep birlikte dersler çıkarılması gerektiğini ifade etmiş, konferansın 14-18 Martta Fukuşima anma etkinlikleri haftasında  Japonya Sendai’de gerçekleştirileceğine dikkat çekmişti. Hükümet yetkililerinin, parlamenterlerin, sivil toplum örgütlerinin, risk azaltımıyla ilgili çeşitli platformlardan  binlerce katılımcının yer alacağı bu konferans çerçevesinde dünyadaki nükleer planlarının ve mevcut durumun da bir değerlendirmesinin  yapılacak  olması ayrıca önem taşıyor .

Her üç organizasyona da, Nükleersiz.org proje koordinatörü aynı zamanda  Yeşil Gazete ekibinde nükleer haberleri editoru  Pınar Demircan iştirak ederek Türkiye ile ilgili konularda bilgi paylaşımında bulunacak olup izlenimlerini bu vesileyle yerinden aktaracak.

Daha fazla bilgi için:

http://www.unisdr.org/archive/42814

http://www.preventionweb.net/english/hyogo/gar/2015/en/gar-pdf/GAR2015_EN.pd

http://fukushimalessons.jp/index.html

 

(Yeşil Gazete)

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.