2013’ün kuşu, Su Çulluğu

Almanya’da “Meleyen Kuş” veya “Göklerin Keçisi” olarak da bilinen su çulluğu, 2013 yılının kuşu olarak seçildi. Almanya Çevre Koruma Birliği (Nabu) ve Bavyera Eyaleti Kuş Koruma Derneği (LBV) su çulluğunun, sulak alanları ve bataklıkları korumak için bir sembol olacağını açıkladı. Kurumakta olan sulak alanlar ve bataklıklar yüzünden soyu tükenmekte olan bu kuş iki dernek tarafından yılın kuşu seçildi. Şu anda Almanya’da 5 bin 500 ile 6 bin 700 arası çift su çulluğu yaşıyor. Ülkedeki su çulluklarının sayısı 20 yıl önceye kıyasla neredeyse yarı yarıya oranda azalmış.

Bir martı büyüklüğünde olan su çulluğunun tüyleri beje çalan kahverengi tonlarında, gagası da 7 cm uzunluğundadır. Sesi keçilerin melemesine benzeyen ve bilimsel ismi “Gallinago gallinago” olan bu kuş aynı zamanda “Meleyen Kuş” veya Göklerin Keçisi” olarak da biliniyor.

‘Bataklıklar ve sulak alanlar korunmalı’

Almanya Çevre Koruma Birliği Başkan Yardımcısı Helmut Opitz, Almanya’daki bataklıkların hem doğal hayatı korumak için hem de nesli tükenen hayvanlar için gerekli olan yaşam alanını devam ettirebilmek için korunması gerektiği görüşünde: ”Bataklıklar ve sulak alanlar kurudukça su çulluklarının da yaşam alanları daralıyor. Bu da onların şikâyet etmeleri için büyük bir sebep oluşturuyor.”

Su çulluklarının neslinin tükenmesinin bir başka nedeni ise avcılık. Avrupa Birliği’nde her yıl yarım milyondan fazla su çulluğu avlanıyor. Bavyera Eyaleti Kuş Koruma Derneği Başkanı Ludwig Sothmann, derhal önlem alınması gerektiği görüşünde: ”Avrupa Birliği’nde tüm su çulluklarının avlanması tüm yıl boyunca yasaklanmalı.”

Almanya’da su çulluklarının en sık görüldüğü bölgeler arasında Aşağı Saksonya, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern ve Brandenburg eyaletleri başta geliyor. Tüm Avrupa’daki su çulluklarının sayısı ise son yıllarda çok fazla azalmış durumda. Tahminlere göre Avrupa’daki su çulluklarının sayısı 930 bin ile 1,9 milyon çift arasında.

(DW Türkçe)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atılmış bir cips paketi, bir mağara ekosistemini nasıl harap eder?

Güney New Mexico'daki Carlsbad Mağaraları Milli Parkı'na atılan bir mısır cipsinin mağarada oluşturduğu küf, bu özel yeraltı ortamında yaşayan minik mikropları ve böcekleri etkiledi.

Türkiye’de iklime ve doğaya verilen zarardan milyonlar etkileniyor

'Güvenli ve Adil Alan'ı tanımlayan bilim insanlarının 25 yıllık gelecek projeksiyonları, dünya halklarının tehlikeli devrilme noktalarını aşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

Ağustos ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yazın son ayı ve yaz bereketini en çok hissettiğimiz ay geldi; Ağustos. Peki bu ayda hangi sebze meyveleri tüketmeliyiz?

Temmuz ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği; doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, ev ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde yemenin önemini hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR