Yeşillerden

"2 Milyon İstanbullu" Basın Toplantısı Yaptı

0

Yeşiller Partisi’nin öncülüğünde oluşan 2 Milyon İstanbullu Kampanyası, basın toplantısı ile hedeflerini açıkladı. Açıklama şu şekilde:

Artık herkesin farkında olduğu bir gerçek var: İstanbul’a yapılması planlanan 3. köprü projesi şehrin en önemli doğal alanlarına geri dönüşü olmayan bir zarar verecek. Yeşiller Partisi olarak 1,5 seneden beri bu projeye karşı “3. Köprü Çözüm Değil!” adıyla bir kampanya yürütüyorduk. Ancak henüz ortada somut bir şey yoktu ve basın açıklaması yapmakla yetinmek durumundaydık. Ancak Mayıs ayında İstanbul Orman Bölge Müdürülüğü tarafından Çevre ve Orman Bakanlığı için hazırlanmış resmi bir belgeye ulaştık. Bu belge şu acı gerçeği içeriyor: 3. köprü güzergahında 1.6 milyon ağac kesilecek! Şu ana kadar Hasdal-Tayakadın bağlantı yolu için 896 bin ağaç kesilmiş durumda. Toplamda 2.5 milyonu aşan bir sayıda ağaç kesimi söz konusu. Üstelik burada yok olacak olan sadece ağaçlar değil. Su havzaları büyük zarar görecek, hayvanların yaşam alanları yok olacak, göçmen kuşların dinlenmek icin kullandıkları alanlarda araç gürültüsü ve hava kirliliği oluşacak, hakim kuzey rüzgarlarıyla taşınan toz artık orman tarafından tutulamayacak ve İstanbul’un hava kalitesi düşecek. Tabii bir de köprünün fosil yakıta bagimli lastik tekerlekli araç kullanımını teşvik etmesinden dolayı küresel iklim değisikliğine katkıda bulunması gerçeği var. Kısacası 3. köprünün yapılması halinde şehre ve doğaya vereceği zararın sınırı yok.

Üstelik uzmanların ve bilim insanlarının görüşü, bu köprünün İstanbul’un trafik sorununu çözemeyeceği, bilakis sorunu büyüteceği yönünde. Çünkü köprü güzergahı şehirden ve dolayısıyla insanlardan çok uzak. Yapılması halinde güzergah çevresinde çok sayıda yeni konut alanı oluşacak ve şehrin nüfusu artacak. Şehrin bu bölgesine taşınan nüfus, tek ulaşım alternatifi özel ulaşım olacağı için araba satın almak zorunda kalacak. Bu da yeniden trafiğe sebep olacak. 3. köprü de 5 sene sonra tıkanmaya başlayacak. Dolayısıyla, 3. köprü hiçbir şeye çözüm olmayacak. Peki bu projeye mahkum muyuz? Kesinlikle HAYIR! 3. köprü projesi alternatifleri olan bir proje! 3. köprüden çok daha az maliyetli, daha mantıklı ve daha ekolojik cok sayıda proje var. Bunların tartışılması engellenerek 3. köprünün tek çözümmüş gibi dayatılması, ardından da “hadi adını İstanbullular koysun, bakın ne güzel demokrasi” söylemi İstanbulluların projeler arasında seçim yapma hakkının ihlali, hatta bu hakla dalga geçmek demek. Demokrasinin gereği, İstanbul halkının projeleri tartışması ve trafik sorununu çözeceğini düşündüğü projeyi seçebilmesidir.

Bütün bu nedenlerle 3 ay önce yeni bir kampanya başlattık: 2 Milyon Ağaç İçin 2 Milyon İstanbullu! İstanbul halkına, 3. köprü projesi nedeniyle kesilecek her bir ağacı birebir savunması için çağrıda bulunuyoruz. “Madem seçtiğimiz hükümet ve belediye bu saçma projeyi hayata geçirmekte ısrar ediyor, biz de demokrasiyi doğrudan işletir ve ağaçları kendimiz koruruz” diyoruz. Bunun için 2 Ekim Cumartesi akşamı büyük ve geniş katılımlı bir eylem tasarladık. İstanbullular 2 Ekim akşamı saat 20.00’de ellerinde mumlarla, Boğaz kıyısında belirlediğimiz buluşma noktalarına gidecek ve ellerinde mumlarla bir saat boyunca bekleyecek. Bütün Boğaz kıyısını ışıl ışıl aydınlatacağız. Son derece barışçıl, miting havası yaratmayan, 3. köprü projesine karşı çıkan herkesin birbirini tanıması için vesile olacak, ünlülerin, meslek odalarının ve çok farklı STK’ların halkla bir arada gerçekleştireceği bu eylemle köprü projesinin durmasını sağlayacağız. Bir kez bu projeyi durdurduktan sonra da alternatif çözümlerin tartışılabilmesi için zemin oluşturmuş olacağız.

Bu kampanyayı Yeşiller Partisi olarak biz başlattık ancak aslında bu kampanya bizim değil. Bu kampanya 3. köprüye karşı olan herkesin kampanyası. 2 Ekim’de gerçekleştireceğimiz eylem de, bu yıkım projesine karşı çıkan herkesin eylemi olacak. Bu çatı eylemde STK’lar, meslek odaları ve İstanbullular şehirlerine ve kaderlerine doğrudan sahip çıkacak. Bizim Yeşiller olarak yapmaya çalıştığımız şey sadece, 3. köprüye karşı tepkinin birleştirilmesini ve  aynı anda ortaya çıkmasını sağlamak.

Buradan çağrımız herkese; tüm STK’lara, meslek odalarına ve İstanbullulara: Gelin 2 Ekim akşamı 20.00’de siz de elinizde mumlarla Boğaz’da olun. 3. köprünün güzel İstanbul’a dayatılmasına karşı tepkimizi birlikte gösterelim. İstanbul’un son ormanlarını oluşturan 2 milyon ağacı ve içinde barındırdığı canlı yaşamını birebir savunalım.

Serkan Köybaşı

Yeşiller Partisi

“2 Milyon İstanbullu” Kampanyası Koordinatörü

Şu ana kadar kampanyaya desteğini açıklayan STK, meslek odaları, akademisyenler ve ünlüler –alfabetik sıraya göre- şu şekilde:

STK’lar:

* Barışa Pedal

* Bogaziçi Bilgi Topluluğu

* Buğday Derneği

* Greenpeace

* İstanbul S.O.S İnisiyatifi

* Küresel Eylem Grubu

* Maltepe Nazım Hikmet Kültür Merkezi

* Son Irmak Doğa ve Kültür Derneği (Son Irmak Doğa Orkestrası)

* Yeşil Adımlar Derneği

Meslek Odaları:

* İstanbul Tabip Odası

* Şehir Plancıları Odası

Akademisyenler:

* Prof.Dr. Haluk Gerçek

* Dr. Zerrin Bayrakdar

Ünlüler:

* Atiye

* Aylin Aslım

* Feridun Düzapaç

* İlkay Akkaya

* Luxus Grubu

* Mehmet Ali Alabora

* Nejat Yavaşoğulları

* Pelin Batu

* Rüstem Batum

* Tuncel Kurtiz

* Yasemin Göksu

* Zeynep Casalini

Kampanyanin web sayfasi: www.2milyonistanbullu.com

Facebook grubunun adresi: http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=125145967523671&ref=ts

Facebook’taki etkinlik sayfası: http://www.facebook.com/home.php?#!/event.php?eid=145840565440603&ref=mf

Twitter hesabı: 2mlynistanbullu

More in Yeşillerden

You may also like

Comments

Comments are closed.