Her yıl “Avcılık Eğitim Kursu” da düzenleyen müdürlüğün bu ay öldürülmek üzere “ihaleye çıkardığı” hayvanlar ve kentler şöyle:
- Mersin: 39 yaban keçisi
- Adana: 2 yaban keçisi
- Mersin: 6 melez yaban keçisi
- Hatay: 9 yaban keçisi
- Niğde: 15 yaban keçisi
- Kayseri: 9 yaban keçisi
- Sivas: 10 yaban keçisi
- Maraş: 7 yaban keçisi
- Adıyaman: 16 yaban keçisi
- Van: 2 yaban keçisi
- Siirt: 1 yaban keçisi
- Hakkari: 2 yaban keçisi”
Van’da ‘yabancı avcı kotası’
Buna göre 480 bin TL veren yabancı kişiler, bölgede 2 yaban keçisi katledebilecek. Van İl Şube Müdürlüğü’nde “Açık Teklif Usulü” ile gerçekleştirilecek ihaleye katılmak isteyenler için muhammen bedel 180 bin TL, geçici teminat ise 5 bin 400 TL olarak belirlendi.
‘ihaleye çıkarılan’ yaban keçisinin nesli tehlike altında
Yaban keçisi, dünya genelinde nesli tehlike altında olan türler arasında yer alıyor. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) bu hayvanları “VU” (Vulnerable – Hassas) kategorisinde sınıflandırıyor.
Av adı altında katliam ihalelerine karşı açılan çok sayıda davada mahkemeler yürütmeyi durdurma ve iptal kararları vermiş olsa da Tarım Bakanlığı yeni ihaleler açmaktan geri durmuyor.
Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ise bir yandan av ihaleleri yaparken bir yandan da yasak avlanma ile yaban hayatı ve ekosistemde meydana gelen tahribat, yahut avlanma nedeniyle verilecek tazminat bedellerini de 3 Eylül’de açıkladı.
Resmi Gazete’de yayımlanan Yaban Hayvanları listesindeki açıklamalarda istisna olarak belirlenen doğu yaban koyunu, Anadolu yaban koyunu avlamanın bedeli 6 milyon lira olarak belirtilirken, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağkeçisi 650 bin, alageyik 500 bin, kızıl geyik 400 bin, kum ceylanı, Hatay ceylanı 150 bin, boz ayı 90 bin, kurt 40 bin, karaca avlamanın cezası ise 30 bin lira.