108 kişi hakkında hazırlanan Kobane iddianamesi kabul edildi

Kobane olaylarıyla ilgili olarak 108 kişi için devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozma, 37 kez insan öldürme gibi suçlardan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamenin henüz mahkeme tarafından tensip yapılmadığı ve duruşma tarihinin de belirlenmediği açıklandı.

108 kişi suçlanıyor

Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ‘ın da bulunduğu 108 kişiye şu suçlamalar yöneltiliyor:

İnsan öldürme (37), insan öldürmeye teşebbüs (31), yağma (24), alıkoyma (38), alıkoymaya teşebbüs (2), mala zarar verme (1750), yakarak mala zarar verme (397), kamu malına zarar verme (1060), yakarak kamu malına zarar verme (503), işyeri dokunulmazlığını ihlal (53), geceleyin işyeri dokunulmazlığını ihlal (294), geceleyin açıktan hırsızlık (26), açıktan hırsızlık (20), hırsızlık (114), geceleyin hırsızlık (272), basit yaralama (5), silahla basit yaralama (43), kamu görevlisini silahla basit yaralama (264),kamu görevlisini kasten basit yaralama (7), kemik kırığı oluşacak şekilde kasten silahla yaralama (1), kamu görevlisini kemik kırığı oluşacak şekilde kasten silahla yaralama (1), silahla kasten yaralama (78), kamu görevlisini silahla yaralama (51), iş ve çalışma hürriyetinin ihlali (3), ibadethanelere zarar verme (4), düşük yapmaya neden olma (1),bayrak yakma (24), 5816 Sayılı yasaya muhalefet (25), suç işlemeye tahrik etme, devletin birliğini, ülkenin bütünlüğünü bozma.”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi Demirtaş için 22 Aralık’ta derhal tahliye edilmeli kararını vermişti.

Kobane iddianamesi de AİHM’in bu kararının ardından hazırlanmıştı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AİHM’in kararıyla ilgili “AİHM terörle ilgili Türkiye’den giden her kararı onaylıyor. Daha kendi mahkemelerimizden bir karar çıkmadı. İç hukuk yolları tüketilmeden bu kararı alıyorlar. Türkiye aleyhine hareket ediliyor. Kendi adamlarını koruyorlar. Bu karar bizi bağlamaz.” ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanan Ahmet Akça, Ankara Adalet Sarayı‘na gelerek görevine başladı ve ilk olarak da hazırlanan Kobane soruşturması dosyasını onayladı.