İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

AİHM’in Demirtaş kararı: Hukukçular karar acilen uygulanmalı, Erdoğan bizi bağlamaz diyor

0

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi‘nin (AİHM), Hakların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerekildiğine dair karar vermesinin ardından konuyla ilgili açıklama yapan Demirtaş’ın avukatları kararın acilen yerine getirilmesi gerektiğine vurgu yaparken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kararın kendilerini bağlamayacağını söyledi. Kararla ilgili değerlendirmelerde bulunan Selahattin Demirtaş ise yok edilen demokrasinin faturasının 83 milyonun ödediğini söyledi.

‘Karar beni mutlu etmedi’

AİHM’in kendisine yönelik kararını değerlendiren Selahattin Demirtaş, ‘Bu karar, Türkiye’de hukuk ve adalet sisteminin bizzat Hükümet eliyle çökertildiğinin de tescilidir’ dedi ve kararı şöyle yorumladı:

Dört yıldır hukuk dışı bir şekilde siyasi rehine olarak içeride tutulmama rağmen bu karar beni sevindirmemiş, mutlu etmemiştir. Aksine üzgünüm. Bu karardan dolayı gerçekten üzgünüm. Çünkü ortadan kaldırılan demokrasinin, yok edilen hukukun ve adaletin faturasını sadece ben ödemiyorum, 83 milyon yurttaşımız en ağır şekilde ödüyor. (Zevk, sefa ve şatafatla yaşamaya devam eden bir milyon kişiyi bilerek saymıyorum.)

On milyonlarca işsiz adına, açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verenler adına üzgünüm. Demokrasi ve barışın yokluğundan nefessiz kalanlar adına, ülkesini terk etmek zorunda bırakılanlar adına çok üzgünüm.

‘Umudunuzu yitirmeyin’

Demirtaş, ‘umudunuzu yitirmeyin’ diyerek şunları söyledi:

Madem bu ülke hepimizin, madem bu Cumhuriyet hepimizin, o halde Türk, Kürt demeden, Alevi, Sünni demeden, el ele, bu toprakları cennet yapacağız diyenlere inanıyorum. İktidar ve ortaklarının akılalmaz korkunçluktaki nefret dillerine kulaklarını tıkayıp, onlara gözlerini kapayıp barışın, sevginin ve kardeşliğin dilini konuşanların o güzel yüreklerine güveniyorum.

Umutluyum. Çünkü ben, halkı aptal yerine koyanlara büyük bir ders verileceğini, hepsinin tarihin tozlu raflarına kaldırılacağını biliyorum.

Az kaldı. Üzülün, öfkelenin ama çalışın, çabalayın, mücadele de edin ve umudunuzu asla yitirmeyin. Unutmayın, mutlaka kazanacağız!

AİHM’in kararı gereği Ankara, Selahattin Demirtaş’a 3 bin 500 euro maddi ve 25 bin euro da manevi tazminat ve 31 bin 900 euro mahkeme masrafı ödeyecek.

‘Karar bizi bağlamaz’

Hürriyet‘ten Gizem Karakış‘ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı AİHM’in kararını şöyle değerlendirdi:

AİHM terörle ilgili Türkiye’den giden her kararı onaylıyor. Daha kendi mahkemelerimizden bir karar çıkmadı. İç hukuk yolları tüketilmeden bu kararı alıyorlar. Türkiye aleyhine hareket ediliyor. Kendi adamlarını koruyorlar. Bu karar bizi bağlamaz.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de kararlar ilgili ‘hukuk sistemimiz gerekçeli kararı değerlendirecek’ dedi.

Avukatlardan ortak açıklama

Selahattin Demirtaş’ın avukatları da yaptıkları açıklamayla kararın gereğinin yerine getirilmesi gerekildiğini belirterek şunları vurguladı:

Sadece Türkiye için değil Avrupa Konseyi üyesi tüm devletler açısından pek çok ilki barındıran ve AİHM tarihinin en ağır ihlal kararlarından biri olan bu karar doğrultusunda müvekkilimizin derhal serbest bırakılması ve beraat etmesi gerekmektedir.

Hükümeti, AİHS’nin 46. maddesi uyarınca kesin ve bağlayıcı olan bu kararın gereklerini ivedilikle yerine getirmeye çağırıyoruz.”

‘Karar, sadece serbest bırakılmasını söylemiyor’

T24‘ün haberine göre, Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen, kararın sadece Demirtaş’ın serbest bırakılmasını değil bunun zaten yapılması gerektiğini vurguladığını dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu:

Karar sadece Demirtaş’ın hemen serbest bırakılması gerektiğini söylemiyor. Bunu zaten yapması gerektiğini vurguluyor ve daha sonra 2016’daki dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğini değerlendiriyor. AİHM, bu anayasa değişikliğinin, öngörülebilir ve temel unsurlardan yoksun olduğunu vurguluyor. Bütün tutuklu vekiller için de sonuç doğurması, kapı açması olası bu yorumla.”

You may also like

Comments

Comments are closed.