İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

AİHM kararı sonrası Demirtaş için Kobani iddianamesi hazırlandı

0

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi‘nin Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği derhal serbest bırakılmalı kararının ardından, aralarında Demirtaş’ın da olduğu 108 kişi hakkında 6-8 Ekim 2014’te düzenlenen Kobani olayları soruşturması kapsamında bir iddianame hazırladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçlarını Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan ve Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi‘ne gönderilen iddianamede 2 bin 676 mağdur müştekinin olduğu öğrenildi.
27’si tutuklu, altısı adli kontrollü, 75’i yakalamalı olmak üzere toplam 108 şüpheli için devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma, 37 kez insan öldürme ve 31 kez öldürmeye teşebbüs gibi çeşitli suçlardan ceza talep edildi.

Ayrıca, bayrak yakma, Atatürk’ü Koruma Kanunu’na muhalefetten de cezalandırılmaları istendi.

Ne olmuştu?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani soruşturması kapsamında araslarında HDP eski milletvekilleri ve yöneticilerinin de bulunduğu 82 kişi hakkında 25 Eylül 2020’de gözaltı kararı çıkarmıştı.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada “6, 7, 8 Ekim 2014 tarihlerinde, ülke genelinde ‘Kobani’ olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde PKK/KCK terör örgütü sözde yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile PKK/KCK terör örgütünün bazı basın yayın organlarında, Fırat Haber Ajansı ve gençlik yapılanması, kadın yapılanması vb üzerinden halka sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda çağrı yapıldığı” iddialarında bulunulmuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.