EkolojiManşet

Soma’da Kolin uğruna ormanların içinde acele kamulaştırma

0

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın kararıyla Manisa’nın Soma ilçesinde acele kamulaştırma kararı alındı.

Karar Soma Kolin TES elektrik üretim tesisi (yardımcı kaynak GES) için verildi. 

Soma’nın Kozluören Mahallesi’nde 108, 109 ve 110 nolu adalarda bulunan sırasıyla 1 ve 3(108), 1 (109) ve 2 ile 3 (110) parseller için acele kamulaştırma yapıldı. Karar bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Ormanların içinde, termik santrale yaklaşık iki km uzak

Parselleri sorguladığımızda acele kamulaştırma yapılan alanların mevcut niteliklerinin ‘tarla’ olduğunu görüyoruz. Kamulaştırılan alanın çevresi ise ormanla kaplı. Acele kamulaştırılan alana Kolin termik santralinin uzaklığı ise yalnızca 1, 87 kilometre. Aradaki o mesafede ise ormanlar bulunuyor. Tesisin hayata geçmesi durumunda ormanın içerisinde bir tesis yükselecek.

‘Tam bir yeşil boyama’

Konuya ilişkin Yeşil Gazete‘ye konuşan İklim Adaleti Koalisyonu‘ndan Levent Büyükbozkırlı, uzun yıllardır ülkeye elektrik sağlamak için ekolojik yıkımlar getiren bir termik santralin, kendi elektriğini üretirken de sözde temiz enerjiyle bu yıkıma devam ettiğini ve doğal ormanlara zarar verdiğini aktararak “Burada tam bir yeşil boyama var. Elektriğini yenilenebilir enerjiden üretmek, Soma santralinin günahlarını örtemez, oysa şirketin amacı bu şekilde şirin görünmek. Yegane temiz çözüm, bu tesisin kapısına kilit vurmaktır ki sebep olduğu ‘sosyal cinayetler‘ son bulsun” değerlendirmesinde bulundu.

‣TÜİK madencilik verileri artışa işaret etti: MAPEG’de kayıtlı olanlar 15 bine yaklaştı
‣AKP döneminin ekolojik yıkım projeleri: Türkiye artık bir enkaz
‣[İklim Adaleti Kervanı-3] Distopik bir gerçekliğin sınırlarında solumak: Termik Santraller

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.