ManşetDoğa Mücadelesi

Jeotermallerin memleketi: Aydın’da yeni JES’e acele kamulaştırma

0
Aydın/Umurlu’da doğaya bırakılan jeotermal akışkan.

Aydın’a bağlı Köşk ilçesindeki Mezeköy ve Uzundere Mahallelerindeki taşınmazlar hakkında acele kamulaştırma kararı verildi. 

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Aydın’ın iki mahallesinde acele kamulaştırma yapılacağı duyuruldu. 

Karara göre Mezeköy ve Uzundere mahallelerinde 19 parsellik alan kamulaştırılacak. Taşınmazlar Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılacak.

ÇED gerekli değil kararı

Kamulaştırma kararı bölgede yapılacak jeotermal kaynak arama ve sondaj çalışmaları için verildi. 

Aydın’ın Köşk ilçesindeki mahallelere verilen Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama A.Ş. tarafından yapılacak olan Jeotermal Kaynak Arama Sondajı DES-10 Kuyusu’na Aydın Valiliği tarafından 4 Nisan’da ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararı verilmişti. 

Aydın Haberleri’nden Ayşe Yılmaz’ın aktardığına göre; söz konusu sondaj çalışmalarının yapılacağı alan, bölgedeki evlere yalnızca 40 metre uzaklıkta.

Evlere 40 metre uzaklıkta

Aydın’daki vatandaşların tepkilerine neden olan jeotermal enerji santrallere (JES) eklenen Efendi Jeotermal Oto Kiralama A.Ş.’nin projesinin yaklaşık iki milyon liraya mal olacağı tahmin ediliyor. Proje kapsamında bölgede iki ayrı kuyu açılacak ve burası tarım alanı olarak imarlı. Öte yandan JES çalışmalarının yapılacağı mevki Uzundere’deki en yakın eve 40, Mezeköy’deki en yakın eve 200 metre uzaklıkta. 

İlgili haber: JES, hava ve su kirliliği, maden kıskacında can çekişen bir tarım kenti: Aydın

Aydın’da çevresinde uzun süredir bir yandan maden ve enerji yatırımlarının sayısı ve kapsamı artarken doğal kaynaklarını, yaşam ve tarım alanlarını korumak isteyen yöre halkının ekoloji mücadelesi sürüyor. Aydınlılar, illerine kurulan çok sayıda JES, maden ocakları ve balık çiftliklerinin şehre, şehirdeki yaşama ve tarım faaliyetlerine büyük zarar verdiğini söylüyor.

Jeotermal nedir?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘nın yaptığı açıklamaya göre jeotermal, “yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısı ve basıncın oluşturduğu sıcaklıkların, bölgesel atmosferik ortalama sıcaklığın üzerinde olan ve çevresindeki yeraltı ve yerüstü sularına göre daha fazla çözülmüş mineraller, çeşitli tuzlar ve gazlar içerebilen sıcak su, buhar ve gazlar ile yüzeye taşınan ısı enerjisi.”

Isı üretimi, elektrik üretimi, turizm ve sağlık gibi birçok alanda kullanılabiliyor. Hal böyleyken dünyanın birçok yerinde de alternatif enerji kaynağı olarak tercih edilen ve doğal bir kaynak olan jeotermale karşı Aydın’da giderek yükselen tepkinin sebebi ne?

AYÇEP (Aydın Çevre Platformu) Genel Başkanı Mehmet Vergili‘ye göre bunun birçok sebebi var: Birinci sınıf tarım alanlarının üzerine ve hatta yerleşim yerlerine kurulmaları, çok küçük bir alanda çok fazla santralin bulunması ve yeraltından çekilen kaynak suların çekildiği mesafeye değil, tarım alanlarına ya da onlara yakın su kaynaklarına bırakılması, yani reenjeksiyon bunlardan bazıları.

Bir doğa talanı belgeseli: Jeotermal Yetti Gari

Yönetmen Murat Yüksel’in bölgedeki mağdurların anlatımlarını ve uzman görüşlerini içeren, “Jeotermal Yetti Gari” isimli 20 dakikalık belgesel filmi, Aydınlı köylülerin JESlere karşı yürüttükleri çevre mücadelesini konu alıyor. Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında Avrupa Birliği desteğiyle hazırlanan belgesel filmin nasıl ortaya çıktığını Yeşil Gazete’ye anlatan Yüksel, tarım alanlarının tahribatına karşı ses çıkarmak ve bir hafıza oluşturmayı amaçladıklarını belirtmişti.

Acele kamulaştırma nedir?

Acele kamulaştırma hali, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu kapsamında madde 27’de şöyle açıklanıyor:

“3634 sayılı Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanununun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğine Cumhurbaşkanınca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda gerekli olan taşınmaz malların kamulaştırılmasında kıymet takdiri dışındaki işlemler sonradan tamamlanmak üzere ilgili idarenin istemi ile mahkemece yedi gün içinde o taşınmaz malın (Değişik ibare: 24/4/2001 – 4650/15 md.) 10 uncu madde esasları dairesinde ve 15 inci madde uyarınca seçilecek bilirkişilerce tespit edilecek değeri, idare tarafından mal sahibi adına (Değişik ibare: 24/4/2001 – 4650/15 md.) 10 uncu maddeye göre yapılacak davetiye ve ilanda belirtilen bankaya yatırılarak o taşınmaz mala el konulabilir.”

Acele kamulaştırmada olağanüstü şartlar işaret edilerek olağan kamulaştırma işleminde geçmesi gereken sürenin ve yapılması gereken işlemlerin önüne geçiliyor. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.