EkolojiManşetTürkiye

Muğla’da bazı alanlar orman sınırı dışına çıkarılırken çeşitli şehirlerde acele kamulaştırma kararı

0
bodrum
Fotoğraf: AA

Resmi Gazete’de bugün çıkan Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla bazı bölgelerde ormanları orman sınırı dışına çıkarılırken bazı bölgelerde de acele kamulaştırmalara imza atıldı. Muğla‘da bazı alanlar orman dışına çıkarılırken, Manisa, Mardin ve Konya‘da acele kamulaştırma kararları alındı. Ayrıca Balıkesir‘de Lale Adası Kuzeyi Mevkii Doğal Sit Alanı kesin korunacak hassas alan ilan edildi.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Göltürkbükü’nde 104 ada 2-A parselde bulunan bölge orman sınırları dışına çıkarıldı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Değerli Bodrumlular, bugün Ortakent Mahallemizi betona boğulmaktan kurtardık diye sevinmemizin üzerinden birkaç saat geçmeden bu defa, Göltürkbükü Mahallemizdeki birçok alan Cumhurbaşkanı kararı ile orman sınırları dışına çıkartıldı” diye tepki gösterdi.

‘Kesinlikle boyun eğmeyeceğiz’

Bunun karşılığında ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğü’ne ülkenin başka yerlerinde bulunan devlet arazileri içinden, Göltürkbükü Mahallesi’nde orman sınırları dışına çıkartılacak alanların iki katından az olmamak üzere başka araziler verileceğini aktaran Aras, şunları dile getirdi:

“Yani paha biçilmez değerdeki yeşil alanlarımız bizim elimizden alınarak ranta açılacak ve karşılığında Orman Genel Müdürlüğü; bu yeşil alanlarımızın iki katından az olmayacak büyüklüklükteki başka hazine arazilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan teslim alarak sahibi olacak, biz Bodrumlular da buna boyun eğeceğiz öyle mi ? Hayır, kesinlikle boyun eğmeyeceğiz.

Bodrum’un geleceği olan yeşil alanlarını para uğruna yok etmeye kalkanlara buradan açıkça sesleniyorum. Bodrum bu kararlara teslim olmayacak ve şu anda Belediyemiz tarafından hazırlanmakta olan dava dilekçesiyle derhal yargı yoluna başvuracak.”

‘Bodrum’u katletmeye kalkan kim olursa olsun, yargı önünde gücünün yetmediğini görecek’

Bu güne kadar özelleştirme yoluyla para uğruna Bodrum’a yapılan kötülükler ve bu kötülüklerin maddi manevi tüm yükünün de Bodrum Belediyesi’nin sırtına yüklendiği yetmezmiş gibi halen özelleştirme adı altında yeşilin, denizin ve tarihi eserlerin yok edilmesine karşı asla sessiz kalmayacaklarını ve haklarını sonuna kadar arayacaklarını ifade eden Bodrum Belediye Başkanı Aras, şunları kaydetti:

“Doğduğumuz yeri gözlerimizin önünde öldürmeye, biz Bodrumlular var oldukça kimsenin gücü yetmeyecek. Yetmediğini, Bodrum’u katletmeye kalkan kim olursa olsun, yargı önünde görecek.”

Göl sahasında acele kamulaştırma

Manisa’da ise Gürdük Barajı ve Sulaması İnşaatı kapsamındaki Manisa Akhisar Gürdük Şehir Piyade Teğmen Osman Alp Göleti İkmali ve Karayolu Rölekasyonu işi için göl sahası ve rölekasyon yolunda bulunan taşınmazların Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

Bodrum,

Kaynak: Resmi Gazete – Göl sahasında acele kamulaştıran alanı gösterir harita.

Mardin’in Savur ilçesine bağlı Devlet Mahallesi’nde bulunan 212 ada 1 parselde bulunan taşınmazın müze ve kültür evi olarak değerlendirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

Ayrıca Konya’nın Meram ilçesine bağlı Durunday Mahallesi’ndeki 27624 ada 1 parselde bulunan arazinin savunma ve güvenlik amaçlı bina tesisi ve eğitim atış tatbikatı sahası yapılması için İçişleri Bakanlığınca acele kamulaştırılması kararı alındı.

Öte yandan Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bulunan Lale Adası Kuzeyi Mevkii Doğal Sit Alanı, kesin korunacak hassas ilan edildi.  

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.