Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

Zorava Çayı’nda ikinci HES’e mahkemeden bir ret daha

0

Haber: Metin YOKSU

*

Siirt‘in Eruh ilçesi sınırları içinde bulunan ve 2015’te yapılan HES nedeniyle büyük bir tahribat meydana gelen Zorava Çayı’nın ikinci koluna yapılmak istenilen ikinci HES’e karşı köylüler bir hukuk zaferi daha kazandı.

Yerel mahkemenin verdiği “baraj yapılabilir” kararının Danıştay tarafından iptal edilmesiyle barajın yapımı dururken Siirt İl Meclisi bölgede AKP‘li meclis üyelerinin çoğunluğuyla imar planı değişikliğine gitmişti. Siirt İl Özel İdaresi de barajın yapılabilmesi için yeni bir nazım imar planlaması düzenledi. Köylüler ise İl Özel İdaresi’ne dava açarak nazım imar planının iptalini istemişti.

AKP ısrarcı, köylüler direniyor: Zorava’yı HES’e kurban etmeyeceğiz
Zorava Çayı’nda HES karşıtı hukuk mücadelesini köylüler kazandı

‘Ekolojik öneme sahip alanda imar olmaz’

Davayı karara bağlayan İdare Mahkemesi, “Çevre Düzeni Planı’na uygun olmadığı”,  dava konusu alanın tamamının “Ekolojik Öneme Sahip Alan” olarak tanımlandığı gerekçesi ile imar planını iptal etti. Gerekçede ayrıca HES projesi için yapılan imar planı hazırlanırken bölgenin sürdürebilir ekolojik, tarihi ve kültürel kaynakların rasyonel kullanımının da göz ardı edildiği vurgulandı.

Davanın avukatı Fatma Elçiçek sosyal medya hesabından “Umarım iptal edilen ilk davamız gibi bu haklı davamız da üst mahkemelerde onanır” dedi.

Ne olmuştu?

1990’lı yıllardaki çatışmalı süreç nedeniyle boşaltılan Eruh’a bağlı Kuşdalı ile Bilgili köylerinin arasından geçen Zorova, burada Botan Çayı’yla buluşuyor. Yaklaşık 100 kilometre uzunluğundaki çay etrafı ve vadisi, ormanlık alanlarında bulunan meşe ağaçlarının yanı sıra bıttım, fıstık, nar vb. ağaçlarına ev sahipliği yapıyor. Yükselti farklılıkları dolayısıyla zengin bir fauna ve floraya sahip olan bölge, çatışmaların azalmasıyla birlikte yaban keçisi, ceylan, çizgili sırtlan, oklu kirpinin yanı sıra “Anadolu Leoparı” olarak adlandırılan leoparın da geçiş güzergahı.

Aynı zamanda Koçerlerin yayla yolculuklarında da kullanılan bölgede 2010’lu yılların başında yerleşimler ve tarımsal faaliyetler yeniden başlamıştı. 2015’te  Zorava’nın yukarı kotlarında tüm itirazlara rağmen bir HES inşa edildi. Köylülere danışılmadan ve etkileri anlatılmadan inşa edilen HES kısa sürede bölgenin su kaynaklarına ve doğal yapısına büyük zarar verdi. Yaşanan ekokırım nedeniyle çayın ikinci kaynağını korumak isteyen köylüler, ilkinin hemen ardından, ikinci ana kaynağın hemen başına inşa edilmek istenen ikinci HES’e karşı hukuk mücadelesi başlattı.

You may also like

Comments

Comments are closed.