EkonomiManşet

Ziraat Bankası, PTT, BOTAŞ ve bazı kamu şirketleri Varlık Fonuna devredildi

0

Hükümet, Başbakanlık’a bağlı kurulan ve Sayıştay denetimi dışında bırakılan Türkiye Varlık Fonu’nu iki yeni kararname ile daha da genişletti. Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, Türkiye Petrolleri, Borsa İstanbul ve TÜRKSAT’ın sermayelerindeki hazine hisseleri ile Türk Telekom’un yüzde 6.68’lik hissesi, Eti Maden ve Çaykur fona aktarıldı. Sabah saatlerinde THY’nin yüzde 49.12’si ile Halkbank’ın yüzde 51.11’i hissesinin Varlık Fonu’na devredileceği açıklandı.

Hükümet, büyük projelerin finansmanı için Ağustos ayında kurduğu Türkiye Varlık Fonu’na yeni devir kararları aldı. Bu kapsamda aralarında İstanbul’un da bulunduğu 7 ildeki toplam 2 milyon 229 bin 834 metrekare arazi Fon’a devredildi. Ayrıca; Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, Türkiye Petrolleri, Borsa İstanbul ve TÜRKSAT’ın sermayelerindeki hazine fonlarının tamamı ile Türk Telekom’un sermayesindeki hazineye ait yüzde 6.68 oranındaki hisse Fon’a aktarıldı. Eti Maden ve Çaykur da Fon’a devredildi. Bakanlar Kurulu ayrıca, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’ndan 3 milyar TL’yi 3 ay sonra geri ödenmesi koşuluyla Türkiye Varlık Fonu’na aktardı.

Çıkmazdaki projelere kaynak

Ağustos ayında çıkarılan yasa ile Başbakanlık’a bağlı olarak kurulan Türkiye Varlık Fonu’nun hacmi, dün Resmi Gazete’de yayımlanan iki kararname ile daha da genişledi. Fon, “kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek; Kanal İstanbul, üçüncü köprü ve havaalanı, nükleer santral gibi stratejik ve büyük ölçekli yatırımlara kaynak sağlamak” amacıyla kurulmuştu.

ÇAYKUR, ETİ, BOTAŞ, TPAO

Karara göre, mülkiyeti hazineye ait; Antalya, Aydın, Isparta, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Muğla kentlerindeki toplam 2 milyon 229 bin 834 metrekare taşınmazın tahsisi kaldırıldı ve Türkiye Varlık Fonu’na devredildi. Ayrıca, Ziraat Bankası, Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), PTT, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Borsa İstanbul ve TÜRKSAT anonim şirketlerinin sermayelerinde bulunan hisselerin tamamı Fon’a devredildi. Türk Telekom’un sermayesindeki yüzde 6.68 oranındaki Hazine hissesi de Fon’a aktarıldı. Aynı kararla Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün de Türkiye Varlık Fonu’na aktarılması sağlandı.

THY VE HALK BANKASI HİSSELERİ DE FON’A DEVREDİLDİ

Türkiye Varlık Fonu’na bugün de yeni devirler oldu. Sabah saatlerinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı KAP’a ileterek THY’nin yüzde 49.12’si ile Halkbank’ın yüzde 51.11’i Varlık Fonu’na devredildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, “Özelleştirme kapsam ve programında bulunan THY’nin yüzde 49.12 ve Türkiye Halkbankası’nın yüzde 51.1 oranındaki hisselerinin özelleştirme kapsam ve programından çıkartılarak gerekli izinlerin alınmasına müteakip Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 19 Ağustos 2016 tarihli Kanun uyarınca Türkiye Varlık Fonu’na devrine karar verilmiştir” denildi.

Fon’un işlevi hâlâ belli değil

Başbakanlık kaynakları, Fon’a devredilen şirketlerin mevcut yönetimleri ve işletme politikalarının, iş planları, yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak devam edeceğini aktardı. Kaynaklar, söz konusu şirketlerin Fon tarafından Bakanlar Kurulu’nca daha sonra onaylanacak Stratejik Yatırım Planı çerçevesinde yönetileceğini bildirdi.

Öte yandan yine dünkü Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan ikinci kararname ile Savunma Sanayii Destekleme Fonu’ndan 3 milyar TL tutarındaki kaynak da Türkiye Varlık Fonu’na aktarılacak. Şirketin 50 milyon TL sermaye ile kurulması karşısında aktarılan son kaynağın büyüklüğü dikkat çekti. Dün aktarılan bu kaynak 3 ay içerisinde geri ödenecek.

‘Hükümet AŞ’yi Sayıştay değil Başbakan denetliyor

Kuruluş yasasının ilk halinde Fon, Sayıştay denetiminden muaf tutulmuştu. Ancak yasanın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında, muhalefet milletvekillerinin itirazı üzerine küçük bir geri adım atılmış son dakika düzenlemesi ile “bağımsız denetim” sonucu oluşturulan mali tablolar ve yıllık faaliyetlerin “Başbakan tarafından görevlendirilecek 3 merkezi denetim elemanı” tarafından denetlenmesi sağlandı.

 

(Cumhuriyet)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.