Zincir marketlere fahiş fiyat soruşturmasında 2 milyar 671 milyon TL para cezası verildi

Kararda, idari para cezası verilen zincir marketlerin kendi aralarında doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla dolaylı temaslar yoluyla fiyatların ve fiyat geçişlerinin koordinasyonu sağlandığının tespit edildiği belirtildi.

Rekabet Kurulu tarafından salgın süresince görülen fiyatlama davranışlarına ilişkin zincir marketlere yönelik yapılan soruşturma sonuçlandı.

Soruşturma sonucuna göre BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK, Yeni Mağazacılık (A101) ve Savola Gıda‘ya toplam 2 milyar 671 milyon TL idari para cezası verildi.

23 şirkete para cezası yok

Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamada, “Zincir marketler ile bunların tedarikçileri hakkındaki soruşturma tamamlandı. 5 büyük market 1 tedarikçi olmak üzere 6 firmaya toplam 22,6 milyar TL para cezası verilmesine karar verildi” denildi.

Marketlerin 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri de belirtildi. 3 Aralık 1994 tarih ve 22140 sayılı Resmi Gazete‘de yer alan 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun‘un 4’üncü maddesinde “Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasak” olduğu kaydediliyor.

Marketlere verilen para cezaları ise şu şekilde:

  • BİM Birleşik Mağazalar A.Ş.’ye 958.129.194,39 TL
  • CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş.’ye 142.469.772,07 TL
  • Migros Ticaret A.Ş.’ye 517.672.762,75 TL
  • Savola Gıda ve San. Tic. A.Ş.’ye 22.210.998,63 TL
  • Şok Marketler Ticaret A.Ş.’ye 384.369.037,15 TL
  • Yeni Mağazacılık A.Ş.’ye 646.582.329,39 TL

Soruşturma kapsamındaki 23 şirkete ve Gıda Perakendecileri Derneği’ne idari para cezası verilmedi.

‘Fiyatlar tüketiciler aleyhine yükseltildi’

Soruşturma tarafı tüm tedarikçilerin ve perakendecilerin, gerek kendi pazarlarındaki rakiplerine gerekse de dikey ilişkide bulunan tarafların birbirlerinin rakiplerine ilişkin rekabete hassas bilgilerin değişiminde dikkate almaları gereken hususlarla ilgili olarak soruşturma taraflarına görüş yazısı göndermesine karar verildi.

Tespitler arasında doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla geleceğe dönük fiyatlar, fiyat geçiş tarihleri, dönemsel aktiviteler ve kampanyalar gibi rekabete hassas bilgilerin paylaşıldığı; fiyat indirimine giden veya pazar genelinde fiyatların arttığı dönemde henüz fiyat artışı yapmayan teşebbüslerin fiyatlarına tedarikçiler aracılığıyla müdahale edilmek suretiyle söz konusu fiyatların tüketiciler aleyhine yükseltilmesinin sağlandığı yer aldı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR