ManşetDoğa MücadelesiEkolojiTürkiye

Zeytinlikleri madene açan yönetmeliğe bir dava da TMMOB’den

0

Mart başında Resmi Gazete‘de yayınlanan maden yönetmeliğindeki değişiklikle zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılması kararına karşı tepkiler sürerken yönetmeliğin iptali için üst üste davalar açılmaya devam ediyor. Çevre aktivistleri, dernekler, platformlar, odalar ve sivil toplum kuruluşları (STK) yönetmelik değişikliğinin yasalara aykırı olduğuna vurgu yaparak davalar açıyorlar. Yönetmeliğin iptali için dava açtığını duyuranlardan biri de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) oldu.

Resmi Gazete’de 31765 sayısıyla T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te madencilik faaliyetleri için zeytinlik alanların kullanılabileceği duyurulmuş, TMMOB de yönetmeliğin geri çekilmesi için çağrıda bulunmuştu. TMMOB tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tarihi 39 bin yıl öncesine dayanan, insanlık tarafından her devirde önemli kabul edilen; ağacı aklı ve zaferi, dalı ve yaprağı barışı, yağı ise saflığı simgeleyen zeytinliklerimiz yok edilme tehdidiyle karşı karşıya…”

TMMOB davayı “Maden Yönetmeliğinde zeytinliklerle ilgili düzenleme yapılması başta Anayasa olmak üzere, ilgili kanun ve yönetmeliklere aykırı olduğunu belirtir, kararın kamu yararına verileceğini temenni ederiz” ifadeleriyle duyurdu. TMMOB söz konusu tehdidin zeytinliklerin üzerinden çekilmesi için Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesi ile eklenen Maden Yönetmeliğinin 115. maddesinin 4. fıkrasının yürütmesinin durdurulması ve devamında iptaline karar verilmesi talebiyle aşağıdaki odalarla birlikte 8 Mart’da dava açtı:

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası,
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası,
TMMOB Mimarlar Odası,
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası,
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası,
TMMOB Şehir Plancıları Odası,
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası,
MMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası,
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası,
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası,
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası,
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası,
TMMOB Fizik Mühendisleri Odası,
TMMOB Makina Mühendisleri Odası,
TMMOB İçmimarlar Odası,
TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası,
TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası,
TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası,
TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.