Zaporijya Nükleer Santrali artık Rusya’da

Putin, Ukrayna‘nın güneydoğusunda bulunan ve Mart'tan beri Rusya‘nın işgali altında olan Zaporijya Nükleer Santrali'nin Rus mülkiyetine geçirilmesine yönelik kararnameyi imzaladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in, Ukrayna‘nın Zaporijya Nükleer Santrali‘nin Rus mülkiyetine geçirilmesine yönelik kararname imzaladığı bildirildi.

Kremlin Sarayı‘nın internet sayfasından yayımlanan Putin’in imzaladığı kararnamede, Zaporijya Nükleer Santrali‘nin çalıştırılmasına ilişkin gerekli izinlerin verileceği belirtildi. Kararnamede, bu santralin Rusya’nın federal mülkiyetine geçirileceği ve bu yönde Rus hükümetine talimat verildiği kaydedildi.

‣ Zelenski: Zaporijya Nükleer Santrali’nde felakete çok yaklaştık
‣ Türkiye dahil 42 ülkeden Rusya’ya çağrı: Zaporijya Nükleer Santrali’nden derhal çıkın

Ne olmuştu?

Eylül’de Zaporijya Nükleer Santrali‘ndeki çalışan son operatör de kapatılmıştı.

Altı reaktörü bulunan Avrupa‘nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’nın Ukrayna’nın ana elektrik şebekesiyle bağlantısı, Eylül başında tesis etrafındaki çatışmalar nedeniyle tamamen kopmuş ve tesis tüm dış güç kaynağını kaybetmişti.

Bu sebeple birkaç gün boyunca tesis “ada modunda” çalıştırılmış ve kalan tek operasyonel reaktör, radyasyon sızıntısını önlemek için hayati olan soğutma sistemlerini çalıştırmak için elektrik üretimine alınmıştı.

Ukrayna devleti nükleer operatörü Energoatom, 11 Eylül’de yaptığı açıklamada tesisin Ukrayna’nın elektrik şebekesine yeniden bağlandığını ve böylece son reaktörün de faaliyetinin durdurulabildiğini açıklamıştı.

Energoatom, aylardır uluslararası kamuoyu tarafından yapılan “Rus güçlerine tesisten ayrılma ve çevresinde “askerden arındırılmış bölge oluşturulmasına izin verme” çağrısını geçen ay yinelemişti.

Dünyanın en büyük 10 atom santralinden biri ve Avrupa’nın en büyüğü olan tesis, savaşın ilk haftalarından beri Rus güçlerinin işgali altındaydı. Ukrayna ve Rusya, santrali şebekeye bağlayan elektrik hatlarına zarar veren bombardımanlardan birbirini suçluyordu.

Aylarca süren müzakerelerin ardından, nükleer gözlemcilerden oluşan 14 kişilik bir Birleşmiş Milletler ekibi tesise Eylül’de girebilmişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR